RF:s ordförande Björn Eriksson. Foto: BILDBYRÅN

RF:s miljonkrav i dopningsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundet (RF) vill att regeringen betalar när Svensk antidoping blir Sveriges fristående antidopningsorganisation. En kostnad på omkring tre miljoner kronor – som kan öka om Sverige vill intensifiera sitt dopningsarbete och exempelvis utföra tester på gym.

Sveriges antidopningsorganisation Svensk antidoping har varit en del av Riksidrottsförbundet och RF:s dopingkommission har exempelvis tagit beslut kring dopningsavstängningar. Men under flera år har det varit diskussioner om att Sverige borde ha en fristående antidopningsorganisation och på måndagen tog Riksidrottsstyrelsen beslutet.

– Den gången som det är någon framstående idrottsutövare som anklagas för dopning och blir dömd ska omvärlden veta att det är ingen i Sverige som påverkar det vi gör utan att det är helt fristående. Det är en fråga om förtroende helt enkelt, säger Åke Andrén Sandberg, läkare och ordförande i dopingkommissionen.

Långsam RF-process

Åke Andrén Sandberg tycker att det är skönt att beslutet är taget och medger att det tagit sin tid.

– Vi har diskuterat det då och då, men RF har varit långsamma i det här sammanhanget. Kanske därför att det har fungerat så bra. Vi har haft stort förtroende, och jag tror att vi fortfarande har det, inom idrottsrörelsen.

Enligt Andrén Sandberg ska namnet på den nya organisationen fortsatt vara Svensk antidoping. Men det återstår många frågor. Bland annat vilka som ska ingå i den nya styrelsen samt hur mycket omorganisationen kommer att kosta.

RF får sedan tidigare 35 miljoner kronor om året i statligt bidrag för sitt antidopningsarbete. Pengar som nu i stället ska tillfalla den fristående organisationen. RF:s ordförande Björn Eriksson vill att regeringen, med kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) i spetsen, ska stå för resten av notan.

Arbetet påverkas inte

– Erfarenhetsmässigt vet jag att när man bildar nya myndigheter blir det alltid mycket dyrare, det är inte så konstigt. Det kanske dessutom är så att man vill höja ambitionsnivån och göra tester på gym. Men vi menar att när idrotten lämnar över de här 35 miljonerna så har vi gett vårt finansiella bidrag. Sedan kanske det är andra krafter, i form av finansdepartement och annat, som har att fylla ut den merkostnad som blir, säger Eriksson.

Åke Andrén Sandberg håller med.

– Vi hoppas att när Amanda Lind säger att vi ska ha en antidopningsorganisation i världsklass att det inte bara blir ord utan att det blir lite granna verkstad, säger han.

Varken Eriksson eller Andrén Sandberg tror att det svenska dopningsarbetet kommer att påverkas av omorganisationen.

– Det tror jag inte, tvärtom. Jag tror att det kommer att vara mycket stabilt under den närmaste tiden och att det blir en gradvis utveckling. Jag ser det inte alls som en farhåga, säger Åke Andrén Sandberg.

SVT Sport förklarar: Så går ett dopningstest till:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här går ett dopningstest till

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dopning

Mer i ämnet