SM-kampen – mot maskinen

Uppdaterad
Publicerad

Individuell dragkamp låter som en omöjlighet – men det sporten finns med på programmet på SM-veckan.
Det är människa i kamp mot maskin och vikter, och i Idrottshuset i Örebro var det världsrekordförsök på gång under lördagen.

– Jag ska göra mitt andra försök på världsrekordet nu så får vi se om domarna godkänner det, säger Joel Lägerbo till SVT Sport.

Det handlar om att få upp vikterna, i det här fallet 200 kg, tre meter i luften. Den här gången gick det inte. Världsrekordet har sedan 80-talet varit 198 kg och förblir så ett tag till.

”Handlar om psyket”

Maskinen man lyfter med ser lite ut som ett medeltida tortyrredskap. I individuell dragkamp är det två moment man ska klara av. Först kraftprovet, där Lägerbo försökte ta världsrekordet, och sen uthållighetsprovet, där man ska pendla vikterna upp och ner tills domarna ger godkänt.

– När man har dragit kraftprovet så är man rätt trött i armarna och man hinner inte vila så mycket handlar om psyket, säger Lägerbo.

Under uthållighetsprovet räknar man hur långt man dragit i meter. Lägerbo drog 22,7 meter.

– Det är mycket mer än vad jag tänkt mig, det blev ett solklart guld, avslutar Lägerbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SM-veckan Örebro 2015

Mer i ämnet