Ludwig Svennerstål och Stinger. Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sena styrkebesked spikade fälttävlanslaget till VM

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag flyger de svenska fälttävlanshästarna till Tryon för VM som inleds nästa vecka. Under måndagseftermiddagen presenterades Louise Svensson Jähdes och Ludwig Svennerståls hästval.

Både Louise och Ludwig ingick i det svenska lag som förra året red hem ett lagsilver under EM i polska Strzegom. Inför VM i Tryon har båda ryttarna haft två hästar förhandsnominerade men nu är det slutgiltiga valet gjort.

Louise Svensson Jähde ger 12-åriga stoet Waikiki förtroendet i Tryon och Wieloch's Utah Sun som gick EM förra året blir kvar hemma.

– Så fantastisk som Waikiki såg ut vid sista Nations Cup i Frankrike så blev beslutet så här, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff till SVT Sport.

Fälttävlanshästarna flyger till Tryon på onsdag och att valet för Svensson Jähde dröjde in i det sista ser förbundskapten Bergendorff som ett styrkebesked.

– Det är ett positivt beslut att välja mellan två så bra hästar. Då kan man behöva sova på saken en extra natt, säger Fredrik Bergendorff till SVT Sport.

Mästerskapsdebut

Ludwig Svennerstål har haft både El Kazir och Stinger på långa listan inför VM och det blir 11-åriga valacken Stinger som får göra internationell mästerskapsdebut.

– Det är två bra hästar med olika kvalitéer. Båda hade varit värdiga VM-hästar, nu var Stinger väldigt väldigt fin i Burghley i helgen och det avgjorde. Som laghäst är han nog ett säkrare kort, säger Ludwig Svennerstål till SVT Sport.

Förbundskapten Fredrik Bergendorff understryker också helgens prestation i England där Ludwig och Stinger red en fin dressyr och imponerade stort i terrängen innan ekipaget valde att avbryta efter ett mindre tekniskt fel.

– Det är topplaceringen i Gatcombe (trea i trestjärniga klassen, red. anm.) och att han såg så fin ut i Burghley som avgjorde. Som det blev där fick han visa vad han går för utan att anstränga sig för mycket, säger Sveriges förbundskapten Fredrik Bergendorff till SVT Sport.

Klartecken för avresa

Övriga tre hästar i det svenska laget – Wega, Box Qutie och Focus Filiocus – har i dag också fått ett sista klartecken från veterinär och är redo för flygresan över till Tryon.

Fälttävlansryttarna inleder VM den 13 september med dressyren, den svenska truppen är:

Sara Algotsson Ostholt – Wega

Anna Freskgård – Box Qutie

Niklas Lindbäck – Focus Filiocus

Louise Svensson Jähde – Waikiki

Ludwig Svennerstål – Stinger

Förbundskapten: Fredrik Bergendorff

Så sänder SVT från VM i Ridsport i Tryon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.