• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

Peder Fredricson jagar VM-medalj med Christian K. Foto: Bildbyrån

Peder Fredricsons VM-val: Christian K

Uppdaterad
Publicerad

Peder Fredricson har gjort sitt val. Det blir Christian K som får följa med den svenska ryttaren till VM i USA.
– Alla hästar har ju sina styrkor och svagheter men det var rutinen som gjorde att vi valde Christian K, säger Peder Fredricson till SVT Sport.

H&M Christian K har gått två nationshoppningar för Sverige under sommaren – i Rotterdam och i Falsterbo, båda med felfritt resultat över två rundor. Den 11-åriga valacken har haft tävlingsledigt i en dryg månad men var i helgen tillbaka i tävling under de femstjärniga hoppningarna i Bryssel med en 15:e plats i gårdagens Grand Prix klass bland annat.

– Jag tycker det var skönt att ha en bra känsla på Christian i helgen och kände att hästen är fräsch och positiv och på väg åt rätt håll, så förhoppningsvis kommer han komma in i bra form till VM, säger Fredricson till SVT Sport.


Krävs en modig häst

Mästerskapsformatet i hoppning innebär ett intensivt tävlande med flera stora rundor under flera dagar i rad. Inledningsvis räknas även resultatet till nationstävlingen och mästerskapsbanorna brukar alltid vara utmanande med kluriga hinder.

– På ett mästerskap blir det alltid lite ny karaktär på banorna med något hinder som hästen aldrig sett förut, mycket saker runt omrking. Ofta någon stor sjö inne på banan,  alltid mycket karaktär . Så därför vill man ha en häst som är modig med bra rutin och bra kapacitet, säger Peder Fredricson.

– Christian har visat att han kan hoppa hela Nations Cup-meeting med både Grand Prix och nationshoppning flera dagar i rad. Han har hoppat väldigt fint och är i bra form, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hoppning i ett pressmeddelande från svenska ridsportförbundet.

VM avgörs i Tryon, USA 11-23 september och sänds i SVT.

Världstvåan Peder Fredricson har haft tre hästar förhandsnominerade till VM och förra veckan stod det klart att

Europamästaren och OS-silvermedaljören All In missar mästerskapet.  Det slutgiltiga valet stod då mellan Hansson och Christian K.

”Mitt förstaval var ju All In”

– Mitt förstaval var ju H&M All In och det hade ju varit  fantastiskt att få åka till VM med honom i toppform, men nu blev det ej så. Så då stod valet mellan Christian och Hansson som också är två väldigt bra hästar. Då bestämde jag tillsammans med Henrik Ankarcrona (förbundskapten reds anm) att vi trodde att Christian är det bästa valet då han har mer rutin att gå Nationscup och allt det innebär och att hoppa långvatten osv, säger Peder Fredricson till SVT Sport.

Hur svårt har slutvalet varit med tanke på att båda hästarna har en fin säsong bakom sig?

– Jag skulle väl säga att Hansson hade haft mer chans att gå fort första dagen i tidshoppningen och vara högt upp där eftersom han är snabbare än Christian. Samtidigt så har Christian mer rutin av nationshoppningar och att hoppa långvatten och har mer rutin helt enkelt på att gå på mästerskapsliknande banor, säger Peder Fredricson till SVT Sport och fortsätter.

– Alla hästar har ju sina styrkor och svagheter men det var rutinen som gjorde att vi valde Christian K.

Drar igång nästa vecka

Det svenska hopplaget består, förutom Peder Fredricson och Christian K, av Malin Baryard Johnsson på H&M Indiana, Henrik von Eckermann på Toveks Mary Lou, Fredrik Jönsson på Cold Play och reserven Stephanie Holmén på Flip’s Little Sparrow.

VM inleds nästa vecka men hopptävlingarna startar först den 19 september

– Jag själv ser fram emot att rida, jag tycker vi kommer med ett bra lag med bra stämning och det ska bli kul att flyga dit, säger Peder Fredricson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer