Bilderna på Vladimir Putin och Sepp Blatter tillsammans på scen upprörde många. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Putin: ”Blatter förtjänar Nobelpriset”

Uppdaterad
Publicerad

Fifas president Sepp Blatter förtjänar ett Nobelpris.

Det tycker i alla fall Rysslands president Vladimir Putin.

”Om det är någon som förtjänar Nobelpriset är det människor som herr Blatter”, säger Putin till schweiziska tv-kanalen RTS.

De svarta rubrikerna om mutor och korruption inom Fifa har haglat den senaste tiden. Men mitt i all turbulens får Sepp Blatter nu stöd – från Rysslands president Vladimir Putin.

Under VM-kvallottningen i Sankt Petersburg i lördags stod de båda herrarna tillsammans på scen. Något som upprörde många. Men Putin och Blatter verkar komma överens även privat.

FIFA

– Människor som herr Blatter och andra ledare för stora internationella idrottsförbund, till exempel OS, förtjänar ett särskilt erkännande, säger Putin till schweiziska tv-kanalen RTS.

Putin försvarar Blatter

Blatter avgick som president för Fifa i början av juni efter ett korruptionstillslag i Zürich där sju Fifatoppar greps. Schweiziska åklagare startade samtidigt förundersökningar kopplade till VM 2018 i Ryssland och VM 2022 i Qatar.

Den 79-årige Blatter har sagt att hans samvete är rent och att han tänker sitta kvar på sin post fram tills Fifas presidentval i februari nästa år.

– Vi känner alla till situationen runt herr Blatter just nu. Jag vill inte gå in på detaljer men tror inte på ett ord om att han personligen har varit inblandad i korruption, säger Vladimir Putin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet