Hamilton tog plats på prispallen iklädd en svart tröja med texten ”Grip poliserna som dödade Breonna Taylor”. Foto: TT

Nu stoppas politiska protester på prispallen

Uppdaterad
Publicerad

Efter Lewis Hamiltons uppmärksammade Black Lives-matter-manifestation inför formel 1 nya regler för att stoppa politiska budskap på prispallen.

De nya riktlinjerna publiceras av Internationella bilsportförbundet (FIA) inför dagens grand prix i Sotji i Ryssland, skriver Autosport och BBC.

Efter segern i senaste formel 1-loppet på Mugello-banan för två veckor sedan vek Hamilton ner sin flamsäkra formel 1-dräkt och tog plats på prispallen iklädd en svart tröja med texten ”Grip poliserna som dödade Breonna Taylor”.

Knäpp dräkten

Även om Hamiltons protest inte nämns i uttalandet från FIA är det ingen tvekan om vad som har föranlett regeländringen.

”Under hela prisutdelningen och segerintervjun måste förarna på de tre första platserna vara iklädda sina tävlingsdräkter upp till hakan och inte nedrullade till midjan”, står det i det nya regelverket som publicerades på söndagen.

Inför helgens tävling i Ryssland sade Lewis Hamilton att han inte hade blivit kontaktad av FIA efter sin protest.

– Det här är en läroprocess för alla inblandade för folk har varit nöjda med normen och hur det har fungerat hittills i samhället, sade Hamilton till Autosport.

Krävs förändring

– Men trots allt är världen och framförallt den yngre generationen mer medveten om att söker och ting inte är rättvisa och att det krävs förändring.

Lewis Hamilton har varit väldigt engagerad och högljudd i sitt politiska engagemang mot rasism och för allas lika värde.

Breonna Taylor dödades av polisen under en husrannsakan i den amerikanska delstaten Kentucky i mars. Ingen av de tre inblandade poliserna har ställts inför rätta för hennes död, däremot åtalades en av dem för att ha utsatt Breonna Taylors grannar för fara i samband med skottlossningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.