Ada Hegerberg. Foto: Bildbyrån

Aktuell för comeback efter fyra års bojkott

Uppdaterad
Publicerad

Över fyra års landslagsbojkott kan snart vara över för en av världens bästa anfallare.

Norge hoppas på förstärkning från Lyonstjärnan Ada Hegerberg till sommarens fotbolls-EM.

– Det känns som att det är möjligt, säger Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren.

Det finns gott om kvalitet i norska laget, som inlett pågående Algarve Cup med två förluster, flera spelare som håller till i storklubbar som Barcelona, Chelsea, Paris Saint-Germain och Arsenal. I Algarve Cup saknas dessutom tunga pjäser som Barcelonastjärnan Caroline Graham Hansen och Chelseas Maren Mjelde.

Och så finns det eventuellt ytterligare ett namn att kasta in i leken.

Hon heter Ada Hegerberg, utsedd till världens bästa fotbollsspelare 2018. Hon har med sin målskörd lett klubblaget Lyon till mängder av liga-, cup- och Champions League-titlar de senaste sju–åtta åren.

EM-comeback?

En given nyckelspelare i vilket lag som helst, men sedan augusti 2017, efter ett svagt norskt EM, bojkottar hon spel i landslaget.

Får man tro Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren är dock en comeback närmare än på länge. Redan för ett par veckor sedan sade han till TV4:s Fotbollskanalen att han hoppas på Hegerberg i EM, och nu utvecklar han sina tankar:

– Vi jobbar på det och vi har tagit steg som tar oss i rätt riktning. Vi är inte i mål med det, men den kontakten och den dialogen som finns i dag känns positiv, säger Sjögren.

– Det är en tätare dialog och för tillfället känns det som att det är möjligt. Och det är vår högsta ambition att det ska bli möjligt. Men vi är inte där än.

Martin Sjögren sticker inte under stol med vad en sådan förstärkning skulle innebära. Med Ada Hegerberg i laget skulle Norge kunna gå från att vara en högoddsare till att bli en riktig outsider i kampen om medaljerna.

– Det är givetvis en sådan där pusselbit som blir viktig för oss in mot mästerskapet. Det kommer förhoppningsvis att ge oss en X-faktor i sig, det är ju en av världens bästa forwards, säger Sjögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.