Lotta Schelin och Ada Hegerberg tillsammans i Lyon 2015. Foto: Bildbyrån

Hegerberg tackar Schelin för framgången

Uppdaterad
Publicerad

I dag kan hon prisas som världens bästa fotbollsspelare.

Själv tackar Ada Hegerberg sin förra lagkamrat Lotta Schelin för sin enorma framgång.

– Jag växte otroligt mycket under vårt första år tillsammans i Lyon, säger den norska världsstjärnan till SVT Sport.

Under sina två år tillsammans i den franska storklubben vann de bland annat två ligatitlar och en Champions League-titel.

Men sedan Schelin lämnade Lyon 2016 är det Hegerberg som ska göra målen. Inför den här säsongen stod norskan på totalt 168 i Lyon-tröjan, att jämföra med Schelins 225.

För en knapp månad sedan valde Lotta Schelin att avsluta sin framgångsrika karriär.

”En pionjär”

I en intervju med SVT Sport så hyllar Ada Hegerberg sin förra lagkamrat.

– Vi talades vid då och det blev en väldigt vemodig dag när hon lade av. Jag tror att många i klubben kände likadant, säger Hegerberg och fortsätter:

– Man känner hennes avtryck inom fotbollen, hon har varit en pionjär som visat vägen för många tjejer efter henne.

Vill gå samma väg

Hegerberg minns hur det var när hon först kom till Lyon från Tyskland 2014.

– Jag hade så väldigt mycket respekt för Lotta som spelare. Sedan tog hon emot mig med öppna armar och jag växte så otroligt mycket under vårt första år tillsammans. Sedan dess har vi har varit väldigt goda kompisar.

– Hon har gett mig mycket både som människa och fotbollsspelare. Den vägen som hon har gått vill jag också gå, säger Hegerberg till SVT Sport.

Anfallsstjärnan är en av tre spelare som i kväll gör upp om Fifas pris till världens bästa fotbollsspelare. De andra två är lagkamraten Dzsenifer Marozsán och femfaldiga vinnaren Marta.

Se SVT:s reportage om Ada Hegerberg i spelaren nedan.

Här är skillnaden på Best FIFA Football Player och Ballon d'Or:

Best FIFA Football Player: Ett pris som var en del av Ballon d'Or 2010 –2015, som priset FIFA Ballon d'Or. Efter 2016 är det återigen Best FIFA Football Player. Det är en kombination av journalister, landslagstränare, landslagskaptener och fans. Där varje del står för en fjärdedel av rösterna.

Ballon d'Or: Utses av tid tidningen France Football och har gjort det sedan 1956, förutom åren då priserna delades med Best FIFA Football Player. Juryn här består av fotbollsjournalister. 2018 är första året det delas ut till damfotbollsspelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.