Foto: Bildbyrån

Ada Hegerberg fortsätter nobba landslaget – blir inget VM

Publicerad

Världens bästa kvinnliga fotbollsspelare Ada Hegerberg lämnade det norska landslaget förra året.
Ett beslut som inte ens Ballon d'Or kan rubba.
– Jag önskar att jag kunde spela för dem, men i det här fallet måste jag gå vidare, säger hon till New York Times.

I början av december blev Ada Hegerberg historisk när hon som första kvinna tog emot Ballon d'Or.

För Hegerberg blev det mycket större än hon trodde. Frågan från den franska DJ:n, Vet du hur man twerkar?, skapade stor medial uppmärksamhet världen över.

– Där och då tog jag det inte alls illa vid mig. Jag sa bara nej och vände mig om för jag ville självklart inte twerka framför miljontals människor. Jag skrattade lite för jag stod där med Ballon d'Or och det var allt jag kunde tänka på just då, säger norskan till New York Times.

Hon tycker att det finns viktigare frågor inom damidrotten att fokusera på. Samtidigt förstår hon de som kände obehag efter frågan.

– Men andra tog det värre än vad jag gjorde.

Stänger dörren till VM

Förra året bestämde sig Hegerberg för att lämna det norska landslaget på grund av att hon ansåg att förbundet inte gjorde tillräckligt för att stödja kvinnorna i sporten. I augusti, efter att Norge kvalificerat sig till VM inkommande sommar, sa Ada Hegerberg till SVT Sport att hon höll fast vid sitt beslut.

– Att landslaget vinner matcher eller inte förändrar ingenting. Det här beslutet var väldigt viktigt för mig att ta för att kunna vara sann mot mig själv och det jag står för, sa Hegerberg då.

Norska förbundet har beskrivit det som en tillfällig paus, men nu säger norskan återigen, denna gång New York Times, att det är permanent. Att komma tillbaka och spela VM nästa sommar är uteslutet.

– Jag var rätt tydlig mot dem om vad jag ansåg behövde förbättras. Jag gav dem skälen. Jag önskar mitt landslag det bästa, och jag älskar mitt land. Jag önskar att jag kunde spela för dem, men i det här fallet måste jag gå vidare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer