VM-kvalet pausat: Afghanska landslagsspelare i Malmö osäkra på framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Maktskiftet i Afghanistan har medfört enorma konsekvenser för kvinnors idrottande, men även herridrotten har drabbats. I Malmö-klubben Ariana FC spelar flera av spelarna i det afghanska herrlandslaget, ett landslag vars framtid är osäker.

– Vi har inte hört någonting från förbundet sedan talibanerna tog över, säger Norlla Amiri till SVT Sport.

Norlla Amiri flydde med sin familj till Sverige för drygt tjugo år sedan, förra gången talibanerna tog makten i landet. Han har haft en framgångsrik fotbollskarriär med meriter från bland annat Superettan.

För några år sedan valde han att lägga ner sin karriär för att starta Ariana FC, en förening som samlar afghaner i Malmö.

– Ingen annanstans i världen har vi en afghansk fotbollsförening, på det sättet vi har här i Sverige och Malmö. Det gör oss unika och ger oss en dragkraft både för afghaner och andra utifrån. Folk blir nyfikna, säger Norlla Amiri.

VM-kvalet pausat

Det afghanska landslaget var mitt upp i VM-kvalspel när fotbollen sattes på paus. Landslagssamlingar var inbokade i både november och december, men nu har spelarna i laget inte hört någonting från sitt förbund.

– Nu när landet befinner sig i den situation det gör är det sällan man tänker på att prioritera fotbollen. Det finns mycket fler grejer man behöver ta ansvar för, säger Amiri.

Barn- och ungdomslagen är den största delen av föreningen. De samlar barn och unga som av olika anledningar inte haft möjlighet att spela fotboll tidigare.

– Det är viktigt för gemenskapen här. Nu när landslaget ligger nere så är vi rösten för fotbollen i Afganistan. Det är väldigt häftigt. Bedriften att samla människor och göra någon nytta i samhället – det är vi mest stolta över, säger Amiri.

Se hela reportaget om Ariana FC

Det här är Ariana FC

I A-laget spelar just nu sju spelare med meriter från det afghanska landslaget. Laget har klättrat snabbt genom seriesystemet och huserar i toppen av division tre. I barn- och ungdomslagen, som är den största delen av föreningen, finns 150 pojkar i träning. Kluben planerar även för att starta verksamhet för flickor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.