Idrissa Gana Gueye firar med slängkyssar efter 1-0-målet i matchen mot Benin. Foto: Bildbyrån

Benins fotbollsresa tog slut mot Senegal

Uppdaterad
Publicerad

Benin överraskade alla när de slog ut Marocko i åttondelen i Afrikanska mästerskapen. Men i kvartsfinalen mot Senegal blev motståndet det lilla landet i Västafrika övermäktigt. Trots det slutade matchen ”bara” 1-0 till Senegal, efter flera slarviga offside-avblåsningar av stjärnan Sadio Mané.

I 54:e matchminuten trodde Senegal att de tagit ledningen. Lagets stora stjärna, Liverpoolanfallaren Sadio Mané, hann till och med sträcka armarna i skyn i en segergest men i samma sekund var linjedomarens flagga uppe för offside.

Men Senegal fick till slut sitt ledningsmål, rättvist sett till matchbilden. 70 minuter in i matchen hamnade en djupledsboll hos Mané som bara rann igenom det gulklädda beninska försvaret och passade vidare till Idrissa Gana Gueye. Evertonmittfältaren drog till med ett distinkt skott till vänster i mål – och firade med slängkyssar mot den gröna delen av läktaren efteråt.

Afrikanska mästerskapen

Tre offside-avblåsningar på stjärnan

Saido Mané hade ytterligare flera farliga chanser, varav en gick i nät, men hade slarvigt dålig koll på offsidelinjen och blev vid ytterligare hela tre tillfällen avblåst av linjedomaren.

88-världsrankade Benin som skrällde när de slog ut Marocko i åttondelsfinalen, hade svårt att hålla jämna steg med senegaleserna. Extra tungt när lagets Olivier Verdon fick rött kort i matchens slutminuter efter en tackling, vilket gjorde möjligheten till kvittering än mindre än tidigare.

För Senegal väntar nu Madagaskar eller Tunisien i semifinalen.

Total Africa Cup of Nations

Senegal logo

Senegal

1 - 0

Benin logo

Benin

30 June Stadium, Cairo
Publik: 5798
Domare: Mustapha Ghorbal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska mästerskapen

Mer i ämnet