Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör AIK:s vd och klubbdirektör berätta om klubbens problem med den granskade agenten. Foto: Bildbyrån

Agent med koppling till gängkriminella uppges ha stort inflytande inom AIK

Uppdaterad
Publicerad

En svensk fotbollsagent med kopplingar till kriminella nätverk uppges ha stort inflytande i AIK.

Det visar en granskning av Dagens ETC och Fotboll Sthlm.

– En av Sveriges ledande klubbar har till stor del kapats av utomstående, säger en tidigare medarbetare i AIK till sajterna.

Enligt en granskning av Dagens ETC och Fotboll Sthlm har agenten starka kopplingar till gängkriminalitet.

Men han uppges även ha stort inflytande inom AIK.

Agenten ska ha legat bakom flera av AIK:s stora spelarförsäljningar de senaste åren. Utöver att klubben genererat stora transferintäkter ska agenten själv ha tjänat mångmiljonbelopp i agentarvoden i samband med affärerna.

Agentens spelare prioriteras

Detta ska ha hjälpt mannen att få större makt inom en av Sveriges största fotbollsklubbar. Enligt granskningen har agenten bland annat påverkat tränare i AIK:s ungdomslag att prioritera vissa spelare på bekostnad av andra.

– Är du en ung kille med stora fotbollsdrömmar så är du chanslös om du inte tillhör rätt agentnätverk. Då kommer du helt enkelt inte att få samma möjligheter. Så ungdomarna är ju de stora förlorarna, men naturligtvis kommer det ju över tid att slå hårt mot klubben, säger en tidigare medarbetare i AIK till Dagens ETC och Fotboll Sthlm.

En ungdomstränare beskrivs som ”extremt lojal” till agenten och han uppges ha erbjudit extra träningar till spelare som tillhör agentens stall.

AIK:s vd: ”Väldigt allvarligt”

Sajterna rapporterar att personer, som i vissa fall haft svaga meriter, anställts av klubben tack vare att de haft en personlig relation med agenten.

AIK:s vd och klubbdirektör Fredrik Söderberg bekymras av uppgifterna som framkommer i granskningen.

– Det här är inte mitt AIK. Jag vill se ett AIK som förknippas med sportsliga prestationer, bra spelarutbildning och naturligtvis en bra arbetsplats. Det här talar om något annat. Det tar jag väldigt allvarligt på. Den bilden måste vi arbeta väldigt aktivt med att förändra, säger Söderberg till SVT Sport.

Han meddelar också att AIK inte längre kommer göra affärer med agenten som nämns i granskningen.

SVT Sport har sökt agenten för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.