AIK misstänker att en spelare smittats av corona. Foto: Bildbyrån

Sportchefen i AIK räknar med att fler kommer insjukna

Uppdaterad
Publicerad

AIK fotboll har ett misstänkt coronafall i truppen.
Klubben räknar med att fler spelare kommer insjukna och har satt alla i karantän för att bromsa förloppet.
– Det vi gör nu egentligen är att vänta på att symptom ska uppstå, säger sportchef Björn Wesström till SVT Sport.

Solnaklubben vill i dagsläget inte gå ut med vilken spelare det handlar om. Det är ännu inte helt bekräftat att det rör sig om covid-19, men allt tyder på det då spelaren har samtliga kända symptom.

Nu rustar AIK för att fler kommer insjukna. Redan i går stod det klart att alla ledare och spelare sätts i karantän till 1 april, för att få en broms på spridningen internt.

– Vi har undersökt vilka som har varit i träningsmiljö tillsammans och det vi gör nu egentligen är att vänta på att symptom ska uppstå. Det kommer ju liksom inget förbesked. Antingen är du smittad eller så är du inte det, säger AIK:s sportchef Björn Wesström till SVT Sport.

Individuell träning sedan 13 mars

Vet ni var och när personen har blivit smittad?

– Nej det har vi inga uppgifter om ännu.

Hur mår personen?

– Förhållandevis bra.

Herrarnas a-lag har tränat individuellt hemifrån sedan beskedet att kvartsfinalerna i Svenska cupen blev inställda (13 mars). Det innebär i praktiken att spelarna inte har setts alls i grupp. Men det verkar alltså inte ha räckt för att undvika nya coronsviruset.

– Vi försöker få stopp på spridningen i största möjliga utsträckning. Vi tror sättet vi har hanterat fallet på har bromsat upp förloppet i vår grupp. Hade vi fortsatt umgås allesammans varje dag hade alla fått det samtidigt, säger Wesström.

SvFF:s besked: allsvensk start tidigast slutet av maj

Tidigare under torsdagen kom ett slutgiltigt besked från SvFF: på grund av coronaviruset startar allsvenskan, damallsvenskan, superettan och elitettan allra tidigast i slutet av maj eller i början av juni.

Hur påverkas ni av att coronaviruset slår så hårt mot allsvenskan? 

– För det första är fotbollen på många sätt ljuset i mångas vardag, det sätter ett tryck på oss att komma igång. Det andra är att det finns ekonomiska konsekvenser av att vi inte kommer igång.

– Men i det här måste vi också ha hälsoperspektivet och en mänsklig utgångspunkt. Men vi är också i en elitidrottsbransch där vi på något sätt måste kunna förbereda oss inför att vi ska tävla mot varandra. Det är en konsekvens som inte är så lätt att få ihop, säger Wesström.

KLIPP: Zlatan startar insamling för sjukvården i Italien (8 mars 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer