Östersunds kris kan ändra allsvenska tabellen – AIK stora vinnaren

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds FK behöver få in tio miljoner på tio dagar för att undvika konkurs. Lyckas inte klubben dra in pengarna kan hela den allsvenska tabellen komma att ritas om – och förändra guldstriden.
– Det är väldigt teoretiskt att vi hamnar där, men jag vill ändå vara tydlig med att redovisa vad regelverket säger om vi skulle hamna där, säger förbundsjuristen Tobias Tibell till SVT Sport.

Det var på gårdagens medlemsmöte som Östersunds FK:s vice ordförande Maria Wilén berättade att det ekonomiska läget i klubben är katastrofalt akut, något Östersunds-Posten var först med att rapportera.

Kalla fakta är att ÖFK behöver få in tio miljoner kronor innan månaden är slut, annars kan klubben begäras i konkurs.

– Vi ligger i en akut likviditetskris. Vi kan inte betala skulden med en spelares arm eller ben. Vi sitter i den sitsen nu, säger adjungerade ledamoten Leif Widegren till SVT.

Begärs ÖFK i konkurs, kan lagets alla resultat komma att strykas, och hela den allsvenska tabellen ritas om.

Allsvenska tabellen om Östersund blir kvar eller inte. Foto: BILDBYRÅN/Kim Hägglund, grafiker

Tabellen kan ritas om

Tobias Tibell, jurist på Svenska fotbollförbundet, menar att det finns två olika scenarion ifall Östersund inte lyckas skramla ihop pengarna i tid. Tibell är dock noggrann med att påpeka att det i dagsläget bara är teoretiskt.

– Det ena scenariot är att man har förutsättningar att spela klart serien, de återstående matcherna under innevarande säsong och då går ju de matcherna på som vanligt och serien räknas precis som vanligt. I det scenariot fattas ett beslut vid sammansättningen av serierna inför 2020. Tidigare praxis är degradering en serienivå, vi hade ett liknande ärende med Örgryte 2011. Då beslutades att de skulle flyttas ner en nivå och då behöver man sedan fylla på med ett lag underifrån till allsvenskan inför den säsongen 2020, säger Tibell till SVT Sport.

Det andra scenariot är betydligt mer kontroversiellt. Det skulle innebära att AIK blir vinnarna och med sju matcher kvar i så fall skulle ha guldet i egna händer. Det skulle också innebära att Gif Sundsvalls möjligheter till att stanna kvar i allsvenskan ökar markant.

– I händelse att Östersund i och med en konkurs begär sitt utträde ur allsvenskan, de vill säga inte kan spela klart de återstående matcherna, då spelas serien klart med de 15 återstående lagen och samtliga resultat som finns i Östersunds matcher under hela säsongen annulleras. Konsekvensen i ett sådant scenario är att föreningen flyttas ner till distriktsserien, det vill säga division 4 och nedåt. Konsekvensen då är också att bara ett lag flyttas ner direkt ur allsvenskan efter att den här säsongen är färdigspelad, säger han och tillägger.

– Det är väldigt teoretiskt att vi hamnar där, men jag vill ändå vara tydlig med att redovisa vad regelverket säger om vi skulle hamna där.

Detta har hänt i Kindberg-affären:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ÖFK i ekonomisk kris

Mer i ämnet