Hassan al-Thawadi och ”One Love”-bindeln Foto: Bildbyrån

al-Thawadi om ”One Love”-bindlarna: ”Har bett om respekt”

Uppdaterad
Publicerad

Fifa har tagit beslutet att ”One Love”-bindlar inte tillåts under VM.

Nu uttalar sig generalsekreteraren i organisationskommittén för mästerskapet, Hassan al-Thawadi, om frågan.

– Om de gör det för att göra en poäng i Qatar så är det något som jag har ett problem med, säger han till TalkSport.

Under det pågående världsmästerskapet i Qatar har kaptensbindlar med budskapet ”One Love” skapat en stor diskussion. Sju länder (England, Wales, Belgien, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Schweiz) stoppades av Fifa från att bära bindlarna, då användandet skulle bestraffas. De har i stället burit de bindlar som Fifa tagit fram, som har olika budskap för varje omgång.

Nu delar generalsekreteraren i organisationskommittén för VM i Qatar, Hassan al-Thawadi, med sig av sin syn på bindlarna.

– Det är ett Fifa-beslut. Jag var inte en del av den diskussionen. Jag var inte nervös kring det men för mig, så om ett lag väljer att bära dem genom hela säsongen är det en sak. Men om de gör det här för att göra en poäng i Qatar, så är det något jag har ett problem med, säger han till TalkSport.

al-Thawadi menar att Qatar tillhör en del av världen, arabvärlden, som har sina egna värderingar.

– Att lag kommer och delar ett budskap, det är okej, men vad de egentligen säger är att de protesterar mot att ett islamiskt land står värd för ett mästerskap. Hur långt ska det dras? Ska ett islamiskt land aldrig arrangera ett mästerskap? Så om man delar ett budskap här i Qatar eller specifikt riktat mot Qatar och i förlängningen arabvärlden, så kommer jag självklart ha problem med det, säger han.

Qatar-basen är tydlig med att alla är välkomna i Qatar. Men när han får frågor kring att objekt med regnbågsfärger har konfiskerats i samband med matcher utvecklar han sin tanke.

– Vi har sagt att alla är välkomna. Vi har också bett människor att komma hit och respektera vår kultur, vår religion. Ett sånt här ämne är komplicerat. Det är något som för oss, eller i alla fall för den här delen av världen, är en grundläggande del av våra religiösa värderingar, säger al-Thawadi.

KLIPP: Lagkaptensbindeln har skapat en spricka mellan Fifa och Europa (24 november 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Lagkaptensbindeln som skapat en jättespricka mellan Fifa och Europa

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.