Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Malmös nya tränare Henrik Rydström berätta hur himmelsblå han känner sig. Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Henrik Rydström: ”Den malmöitiska och halvdryga kaxigheten passar min personlighet”

Uppdaterad
Publicerad

Fiaskosäsong i allsvenskan i fjol.

Nu ska Henrik Rydström ta Malmö tillbaka till toppen – och i premiären väntar hans tidigare klubb Kalmar.

– Malmöitiska och halvdryga kaxigheten kan jag förlika mig med, säger nya MFF-tränaren till SVT Sport.

Malmö FF slutade sjua i allsvenskan förra året och blev utslaget i kvartsfinal i Svenska cupen. Därmed kommer MFF inte att kvala till Europaspel för första gången på sju år. Redan där har Malmös nya huvudtränare, Henrik Rydström, en svår utmaning i att hålla en stjärnfylld trupp speltidsbelåten.

– Detta är en ”blessing in disguise” om vi använder det på rätt sätt. Malmö har varit väldigt framgångsrikt, det är en naturlig process att det ibland blir en liten tillbakagång. Men den ger ju möjlighet att ta ny sats, säger Henrik Rydström till SVT Sport vid den allsvenska upptaktsträffen.

”Jag kan Kalmar”

Malmö värvade Rydström från Kalmar. Klubben han spelat över 800 matcher för och där han var lagkapten guldåret 2008, och på två år med Rydström som coach gick Kalmar från kval till en sensationell fjärdeplats. Och i allsvenska premiären ställs, såklart, Malmö mot Kalmar.

– Jag hade liknande när jag tog över Sirius, då hade vi Kalmar i premiären, i Kalmar. Det var väl ännu mer speciellt. Det ska bli kul, men framför allt är det stora att få möta vår hemmapublik. Jag kan Kalmar, sedan är det en tuff nöt att knäcka.

”Malmöitiska kaxigheten passar mig”

Rydström tycker hittills att tiden i Malmö har varit stimulerande.

– Det blir utmaningar med en erfaren trupp. Jag har också försökt använda mig av den erfarenheten och själv utvecklas tillsammans med spelarna. I Kalmar hade jag kunnat säga till spelarna: ”vi står på huvudet och så gör vi så här”. Då hade de nog köpt in sig på det. Nu behöver jag för mig själv också motivera varför vi spelar så här.

Din dotter har målat dina naglar himmelsblå, hur himmelsblå känner du dig?

– Jag får tacka dem jag har runt omkring mig i Malmö, för det har varit ett väldigt varmt välkomnande och den här malmöitiska och halvdryga kaxigheten kan jag förlika mig med. Äntligen, jag har försökt att vara sådan, det passar min personlighet. Det har inte alltid fallit i god jord när man har gjort det i Kalmar.

Malmö FF

Placering 2022: 7:a

Nyförvärv till säsongen 2023: Stefano Vecchia (Rosenborg), Anton Tinnerholm (New York City FC), Derek Cornelius (Vancouver Whitecaps), Taha Ali (Helsingborg), Gabriel Busanello (Chapocoense).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.