Megan Rapinoe vägrade sjunga nationalsången, trots krav från förbundet. Foto: Bildbyrån

Amerikanska VM-stjärnan protesterar mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

Den här gången fick hon inte stå på knä.

Det stoppade inte Megan Rapinoe, 33, från att protestera under USA:s nationalsång.

– Det är ett sorts ”fuck you” till alla sorters orättvisa som (Donald Trumps) kabinett står för, har fotbollsstjärnan tidigare förklarat.

Medan resten av USA:s landslag sjöng med i ”The star-spangled banner” inför VM-premiären mot Thailand stod Megan Rapinoe tyst. Att inte sjunga med i nationalsången är knappast unikt, men faktum är att hon gör det av en anledning.

För tre år sedan började den amerikanska fotbollsspelaren Colin Kaepernick ställa sig på knä under nationalsången, som alltid spelas innan NFL-matcher, i en protest mot orättvisorna som drabbar svarta amerikaner. Megan Rapinoe – en av tre lagkaptener i USA:s landslag – var en av flera högprofilerade idrottare som visade solidaritet och tog efter Kaepernick. Men det amerikanska fotbollsförbundet svarade med ett tvång: alla spelare måste stå upp under nationalsången. Därav Rapinoes tystnad innan Thailandsmatchen.

– Jag kommer nog aldrig att hålla handen över hjärtat eller sjunga nationalsången igen, sade hon till Yahoo i maj.

Megan Rapinoe – som är öppen med att hon är homosexuell – har inte uttalat sig efter VM-aktionen, men har sagt att hennes protest är riktad mot USA:s president Donald Trump.

– Jag känner att det på sätt och vis är en protest att bara vara den jag är och bära den här landslagströjan.

Rapinoe gjorde ett av USA:s mål i rekordsegern med 13–0 mot Thailand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.