Aldana Cometti slog ut framtanden i matchen mot Japan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fick tanden utslagen – saknar ordentlig ersättning i Argentina

Uppdaterad
Publicerad

Försvararen Aldana Cometti fick framtanden utslagen i matchen mot Japan i måndags och tvingades till en specialist – men i Argentina saknar spelarna ordentlig försäkring.

– Vi hoppas att tanden får en plats på Maradonas museum, eller att Messi erbjuder sig att betala räkningen, skriver ”Girlssoccernetwork” på Instagram.

Argentina gör sitt första VM och i måndags stod de för en riktig skräll när de lyckades få 0-0 mot Japan i öppningsmatchen. Den argentinska försvararen Aldana Cometti, till vardags i Sevilla FC, höll undan så hårt att hennes framtand rök i en duell med Yuika Sugasawa.

Olyckan skedde redan i den 19:e minuten, men Cometti fortsatte att spela hela matchen. Lyckligtvis fick den unga argentinska försvararen snabb hjälp – men frågan är vem som betalar? I Argentina står nämligen flera av de professionella damfotbollsspelarna utan ordentlig ersättning.

”Girlssoccernetwork” på Instagram uppmärksammade händelsen efteråt.

”Det kan verka som om det inte är någon stor grej, men för ett land som Argentina, som saknar ordentligt ekonomiskt stöd för damfotbollen, är det här vidrigt. Tandvård är dyrt, för tusan! Vi hoppas att tanden får en plats på Maradonas museum, eller att Messi erbjuder sig att betala räkningen.”

Efter matchen fick hon snabbt smeknamnet ”Cindy” av sina lagspelare. En förkortning av uttrycket ”Sin diente”, utan tand på spanska.

Flera bilder på när lagkamraterna pekar på sina tänder syntes efter matchen. Foto: @belenpotassa

Stämde förbundet – då skrevs första professionella kontraktet

Så sent som i april kom nyheten om att den argentinska fotbollspelaren Macarena Sánchez skrivit på det första professionella kontraktet för en damfotbollsspelare i Argentina, efter att ha stämt förbundet och sin tidigare klubb UAI Urquiza , där hon spelade i sju år, för orättvisa arbetsförhållanden och brist på erkännande som professionell spelare.

Den nya klubben San Lorenzo, där Sánchez skrev kontraktet, finansierar nu åtta spelares kontrakt. Resten ska betalas av det argentinska fotbollsförbundet som lovat att ge cirka 28 000 kronor i månaden, som ersättning för de klubbar som skriver kontrakt med minst åtta damspelare.

Men det finns fortfarande klubbar som till och med tar betalt för att deras spelare åker på VM, enligt Sanchez. För vissa räcker inte ersättningen till varken mat eller sjukvård.

Enligt FIFPro, det internationella spelarfacket, har en damfotbollspelare cirka 5 700 kronor i genomsnittlig månadslön. Av de 3 600 spelarna som var med i undersökningen hade ungefär hälften ingen lön alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.