Darcie, 14, får inte spela fotboll i skolan: ”De säger att det är en killsport”

Uppdaterad
Publicerad

Man kan tro att det är en självklarhet. Men i Wales får de flesta flickor inte spela fotboll i skolan. 14-åriga Darcie Barry, som älskar fotboll, fick nog och protesterade – och skapade rubriker i brittisk press.

– De säger att fotboll är en killsport, det är frustrerande, säger Darcie Barry till SVT Sport.

I Korrespondenterna, som på tisdag handlar om flickors möjlighet att spela fotboll i olika delar av världen, träffar vi Darcie Barry, 14, i Wales där idrotten är uppdelad mellan killar och tjejer. Killar spelar fotboll, rugby och cricket och tjejer dansar, spelar landhockey och netball. Darcie som älskar fotboll, tröttnade och ifrågasatte uppdelningen i skolan.

– Kvinnor spelar fotboll över hela världen och så försöker de säga till mig att det är en sport för killar.

Darcie Barry i staden Cwmbran i Wales. Foto: Daniel Zdolsek

Joe Barry, pappa till Darcie, berättar om mötet de hade med skolan:

– Jag frågade varför de inte delar upp även engelska, geografi och naturvetenskap också. De bara tittade på mig och visste inte vad de skulle säga.

Engelska tv-kanalen BBC fick nys om Darcies problem och händelsen fick stora rubriker i Storbritannien, så pass att Darcie fick brev från självaste prins William.

– Jag blev chockad, säger hon innan hon läser upp brevet när vi träffar henne.

Darcie får fortfarande inte spela fotboll i skolan, men drömmer om att bli proffs.

– Jag tror att damfotboll kommer att bli större än herrarna en dag.

Se hela inslaget i spelaren nedan.

Darcie Barry träffar ni mer i SVT:s ”Korrespondenterna” som på tisdag (4/6) handlar om fotboll – närmare bestämt flickors möjligheter att spela fotboll i olika delar av världen. 20.00 i SVT2 och SVT Play.

Fotbollens nya planhalva

Fotbolls-VM i Frankrike närmar sig med stormsteg. SVT Sport skildrar damfotbollens utveckling runtom i världen i en ny serie: Fotbollens nya planhalva. Hur ser flickor och kvinnors möjligheter att spela fotboll ut våren 2019? Serien består av ett antal reportage på SVT Sport som publiceras i maj och juni och ett Korrespondenterna special som sänds den fjärde juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.