Filippa Angeldal till Algarve cup Foto: Bildbyrån

Angeldal kan få debutera i Algarve

Hyperrutinerade Hedvig Lindahl och Nilla Fischer är åter i fotbollslandslaget till Algarve cup. Men även en debutant: Filippa Angeldal. – En spelare vi vill titta närmare på, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson om Linköpingsmittfältaren.

Fyra matcher på åtta dagar mot, i tur och ordning, Kanada, Sydkorea, Ryssland och därefter en placeringsmatch. Det är vad som väntar Peter Gerhardssons landslag i den årliga Algarve cup med start den 28 februari.

– Det ska bli roligt. Det är ett lite speciellt upplägg för du vet inte om en förstaplats i gruppen ger final. Vi får ta en match i taget och fokusera mot Kanada först och sedan Sydkorea två dagar senare, säger förbundskapten Peter Gerhardsson till Svenska fotbollförbundets webbplats.

”Intressant spelare”

I den 23 spelare stora truppen återfanns alltså 20-åriga mittfältaren Filippa Angeldal, som efter att ha utsetts till mest värdefulla spelare i allsvenskan 2017 har bytt Hammarby mot Linköping – och nu alltså kan få A-landslagsdebutera.

– En spelare som gjorde det väldigt bra i Hammarby under förra året, har gått till Linköping i år och gjort det väldigt bra på centralt mittfält. En intressant spelare med bra skott och bra längre passning. En spelare vi vill titta närmare på under Algarve, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson till TV4:s Fotbollskanalen.

Kullashi med igen

För drygt tre veckor sedan inledde Sverige landslagsåret med att 3–0-besegra Sydafrika i Kapstaden. Då gjorde Loreta Kullashi två mål i det som var hennes landslagsdebut. 18-åringen är med även i Algarve cup-truppen. Åter i landslaget jämfört med den senaste truppen är målvakten Hedvig Lindahl (145 landskamper), mittbacken Nilla Fischer (165 landskamper) och anfallaren Fridolina Rolfö (27 landskamper).

– Fridolina är tillbaka nu efter en skadesituation. Hon har byggt upp sig i Bayern München och är redo igen, säger Gerhardsson till Svenska fotbollförbundet.

Truppen till Algarve cup

Visa

Målvakter:
Hilda Carlén, Linköping
Hedvig Lindahl, Chelsea
Zecira Musovic, Rosengård

Backar:
Jonna Andersson, Chelsea
Magdalena Eriksson, Chelsea
Nathalie Björn, Rosengård
Mia Carlsson, Kristianstad
Nilla Fischer, Wolfsburg
Hanna Glas, Eskilstuna
Amanda Ilestedt, Potsdam
Linda Sembrant, Montpellier Hérault

Mittfältare/anfallare:
Filippa Angeldal, Linköping
Kosovare Asllani, Linköping
Lina Hurtig, Linköping
Stina Blackstenius, Montpellier Hérault
Sofia Jakobsson, Montpellier Hérault
Hanna Folkesson, Rosengård
Caroline Seger, Rosengård
Loreta Kullashi, Eskilstuna
Mimmi Larsson, Eskilstuna
Fridolina Rolfö, Bayern München
Elin Rubensson, Göteborg
Olivia Schough, Göteborg

Källa: Svenska Fotbollförbundet

Fotbollslandslagets matcher 2018

Visa

21 januari: Sydafrika (b), träningsmatch, Kapstaden, 3–0.
28 februari–7 mars: Algarve cup, Portugal. Sverige spelar i samma grupp som Kanada, Sydkorea och Ryssland.
5 april: Ungern (b), VM-kval.
7 juni: Kroatien (h), VM-kval.
12 juni: Ukraina (b), VM-kval.
30 augusti: Ukraina (h), VM-kval.
4 september: Danmark (b), VM-kval.

Källa: Svenska Fotbollförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer