Annie Lööf: Sverige borde bojkotta VM i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Att fotbolls-VM ska hållas i Qatar har länge kritiserats hårt på grund av grova brister i de mänskliga rättigheterna.

Nu tycker Annie Lööf att Sverige borde bojkotta mästerskapet – både sportsligt och diplomatiskt.

– Jag älskar att titta på fotboll, men i Qatar kränks de mänskliga fria rättigheterna dagligen, säger Centerledaren i SVT:s 30 minuter.

Sedan Qatar tilldelades fotbolls-VM 2022 för tolv år sedan har landet kritiserats hårt för såväl behandlingen av migrantarbetare, där det vittnats om grova brister i arbetsförhållandena i uppbyggnaden av nya infrastrukturen, som inskränkningar på yttrandefriheten och diskriminering av kvinnor och HBTQ-personer.

Många har därför ifrågasatt om det är rätt att mästerskapet ska hållas där och i SVT:s 30 minuter tar Centerpartiets ledare Annie Lööf tydlig ställning i frågan.

Bör Sverige bojkotta fotbolls-VM i Qatar?

– Jag tycker det, säger hon och utvecklar:

– Jag älskar fotboll och har spelat det stora delar av mitt liv. Jag älskar att titta på fotboll, men i Qatar kränks de mänskliga fria rättigheterna dagligen. Vi har precis haft ett OS i Peking där vi har sett att våra idrottare vågar berätta vad de tycker när de kommer hem, men inte när de är på plats.

”Vi måste markera”

Annie Lööf vill inte bara se en diplomatisk bojkott, utan har även förtydligat att det borde göras en sportslig bojkott av mästerskapet också.

– Jag tycker att vi måste markera från politiskt håll till de som arrangerar VM och OS. Att man inte kan erbjuda diktaturer och icke-demokratiska stater den stjärnglans som ett fotbolls-VM eller OS innebär, säger hon.

Svenska fotbollsförbundet har markerat att man tycker att det är fel att mästerskapet ska hållas i Qatar, men att bojkotta det har inte varit ett alternativ.

”Vi har valt att inte sitta på hemmaplan och pliktskyldigt prata om bojkott utan har valt att vara aktiva, söka dialog och bilda oss en egen uppfattning på plats”, har man bland annat skrivit kring frågan.

Fotbolls-VM kommer spelas i Qatar mellan 21 november till 18 december.

SVT:s intervjuprogram 30 minuter sänds SVT1 22.00 och på Play 19.30.

SE OCKSÅ: 60 sekunder – det här har hänt i Qatar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.