Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kosovare Asllani. Foto: Bildbyrån

Asllani kritisk till de små arenorna i EM

Uppdaterad
Publicerad

Kosovare Asllani har uppskattat restriktionerna som införts, både social distansering och användandet av mask.

Men på matcharenorna upplever hon att utrymmet varit för litet.

– Det är inget som vi kan påverka så det blir mycket automatiskt att man varit nära personer som man inte vill, säger Asllani till SVT Sport.

Med bara dagar till kvartsfinalen mot Belgien har det svenska landslaget fått tre bekräftade covidfall i truppen. Två backar är drabbade – Hanna Glas och Emma Kullberg. Dessutom har tre andra spelare satts under utredning efter att de uppvisat sjukdomssymptom (Jonna Andersson, Jennifer Falk och Hanna Bennison).

– Det klart att det sprids en viss oro, alla vill spela kvartsfinal och alla vill vara redo och bidra, säger Kosovare Asllani till SVT Sport.

Även om det är oklart hur smittan kommit in i den svenska landslagsbubblan kan Sveriges lagkapten under matchen mot Portugal konstatera att det finns en del att se efter inne på anläggningarna där spelarna vistas. 

– Allting från dopningrummet, mediarummen till omklädningsrummen har varit otroligt små överlag. Det är ingenting som vi kan påverka så det har varit mycket att man automatiskt varit nära personer som man inte vill, säger Asllani.

Tycker Sverige tagit ansvar

Efter matchen mot Portugal blev den svenska stjärnan tillfrågad att fotas tillsammans med flera motståndarspelare. I samband med det tog hon av sig masken, men ser inga problem med sitt agerande.

– Jag hade en viss distans där och jag tog av mig den en sekund med distans, vad mer kan jag göra?

– Jag tänkte att hon vill väl ha en bild när mitt ansikte syns. Men jag försöker ta ansvar i allting annat och påverka det jag kan påverka men så klart blir det svårt när någon vill ta foto med en, säger Asllani.

Hon upplever att det svenska laget gjort vad man kunnat för att hålla smittan borta.

– Det är alltid lätt att vara efterklok och det kan man ju tycka nu och säga att vi borde ha haft mer restriktioner, men jag tycker att vi är bland de stramare landslagen. Vi håller oss för oss själva här borta (Carden Park, Chester) och ser till att inte vara i kontakt med personer som inte varit testade, säger Asllani och fortsätter:

– Men man ser andra landslag som är ute och härjar på Londons gator och träffar folk hur de vill. Jag tycker vi tar ett stort ansvar här i landslaget och det är bara olyckligt att det har tagit sig in, det är ju omöjligt att säga var det kommit ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.