Foto: Bildbyrån

Åtvidaberg vill inte spela kvällens kval: ”Det borde ställts in”

Uppdaterad
Publicerad

Åtvidabergs trupp har varit hårt drabbad av sjukdom, däribland covid-19. Därför vill man inte spela kvällens kvalmatch till ettan mot Västra Frölunda. Men så ser det ut att bli ändå.
– Nej, vi vill inte spela. Absolut inte. Utifrån hälsorisk och smittorisk vill vi inte det, säger tränaren Jesper Ny till SVT Sport.

Efter den sista matchen i kvalgruppen (den 7 november) blev en spelare i Åtvidaberg sjuk och efter det insjuknade ytterligare några spelare. De pausade träningen och då flyttades kvalet mot Västra Frölunda fram.

Tillgängligheten på covidtest var låg och Åtvidaberg ställde in alla träningar i en vecka. Då de väl återupptog träningen blev ytterligare spelare sjuka med symptom för covid-19. Man meddelade då förbundet, som än en gång flyttade fram matchen.

Nu ska alltså den första kvalmatchen till ettan mellan Åtvidaberg och Västra Frölunda spelas i Göteborg klockan 19.00 ikväll.

Enligt SVT Öst är det senaste att fem Åtvidabergsspelare är sjuka. Sju andra spelare är nyligen tillbaka i lätt träning efter att ha varit sjuka. Utöver det finns ett par skador och en avstängning.

”Vi är överens”

Därför vill inte laget spela.

– Nej, vi vill inte spela. Absolut inte. Utifrån hälsorisk och smittorisk vill vi inte det. Vi och Frölunda är överens om att det här kvalet borde ställts in och båda lagen borde ha flyttats upp, säger Jesper Ny.

Hur många spelare kan med säkerhet spela?

– Det är också den problematiken med stor smittsprdning. Vi har testat spelare för antikroppar, de vi misstänker har haft covid-19. Vi har positiva svar från tre, eller fyra.

– Vi kommer kunna spela med elva spelare på planen. Vi ställer bara upp med friska spelare på planen, allt annat vore horribelt av oss.

Kan du veta det?

– Det är en del av problemet. Alla får inte symptom.

”Sjukdomsbilden uppfyllde inte förutsättningarna”

Åtvidaberg hade gärna testat hela truppen, men det har inte gått. Därför känner man en osäkerhet inför kvalmatchen. Men Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté ansåg inte att matchen behöver skjutas upp. Senast igår avslog de en begäran från Åtvidaberg.

– Det som tävlingskommittén ansåg i det här fallet var att sjukdomsbilden inte uppfyllde förutsättningarna för att matchen skulle flyttas fram, säger kommitténs sekreterare Jeanette Green Jeppsson till SVT Sport. 

Om kvalet ska spelas så vill Västra Frölunda, på grund av kontraktssituationen, att det ska spelas ikväll och på söndag, som det nu är planerat. Bägge lagen hade helst ställt in och flyttats upp, men den 19 december tog förbundsstyrelsen ett beslut om att det fanns förutsättningar för att slutföra kvalet till ettan. Tävlingar ska ställas in om det finns ”ett varaktigt hinder mot att slutföra” dem.

Åtvidaberg har överklagat beslutet att kvalet ska spelas till Riksidrottsnämnden och att inte skjuta upp matchen till överklagandenämnden.

KLIPP: ÅFF tvingas motvilligt spela kvalmatch (3 november, 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Siggesjö, ordförande i Åtvidabergs FF. Foto: arkiv: SVT/Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer