Anja Mittag och Nina Jakobsson drabbar samman i kampen om guldet i SVT på måndag. Foto: TT Nyhetsbyrå

Avgörandet nära – SVT sänder stekheta seriefinalen

Uppdaterad
Publicerad

Ska Piteå ta sitt första SM-guld – eller Rosengård sitt elfte? Måndagens seriefinal mellan ettan Piteå och tvåan Rosengård, i näst sista omgången, kan bli helt avgörande för guldstriden. SVT sänder matchen i SVT2 från 18.30.

Sällan har damallsvenskans slutskede varit så spännande. Resultatet avgör vem som sitter i förarsätet, med allt i egna händer, i den avslutande omgången på lördag.

Såvida inte Piteå lyckas med bedriften att slå Rosengård på bortaplan –  för då blir det firande i guldhatt i Malmö redan på måndag.

– Det är så här man vill ha det. Det är ju fantastiskt kul. Även som spelare gillar man att ha det på sin spets hela tiden. Vid varje träningstillfälle har man lätt att motivera sig, det finns det där lilla extra fast man är trött och sliten i slutet av säsongen, säger SVT Sports expert Frida Östberg om guldstriden.

Förutsättningarna

* Vinner Piteå har klubben alltså bärgat sitt första SM-guld.

* Blir det oavgjort har Piteå alltjämt tre poängs övertag på Rosengård, men Rosengård har bättre målskillnad inför sista omgången. Ett oavgjort resultat kan också öppna upp för Göteborg, som då passerar Rosengård i tabellen.

* Vinner Rosengård tar klubben över ledningen i damallsvenskan, med samma poäng som Piteå men bättre målskillnad.

Slutomgången sänds

Rosengård har på pappret en svårare match i sista omgången. Trean Göteborg som med två omgångar kvar bara ligger en poäng efter Rosengård. Piteå har nykomlingen Växjö, som ligger i mitten av tabellen.

Även sista omgången kan ses i SVT. Beroende på resultat i matchen Rosengård-Piteå sänder SVT Sport antingen Piteå-Växjö eller Kopparberg/Göteborg-Rosengård den 27 oktober.

Så ser du matchen i SVT

SVT2 18.30-20.00

SVT24 20.00-20.30

Kommentatorer: Chris Härenstam och Frida Östberg

Programledare: Jane Björck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.