Foto: Bildbyrån/SVT

Guldspurt i damallsvenskan – det här talar för och emot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Damallsvenskan avslutas på lördag och tre lag har fortfarande möjlighet att ta hem SM-guldet. Så här ser SVT:s expert Frida Östberg på lagens chanser i guldspurten.

Piteå kan säkra klubbens första SM-guld i kväll om laget vinner borta mot Rosengård.

Piteå:

– Piteå har en tuff utmaning nere i Malmö, där båda lagen har allt i egna händer. De har sina styrkor i fasta situationer, sitt kollektiva försvarsspel och en beundransvärd lojalitet till det taktiska upplägget. Piteå är ett lag som aldrig låter motståndaren vila på boll och offensivt vill hitta in i ytorna bakom Rosengårds backlinje.

– Vinner Piteå mot Rosengård blir det guldhatt på redan i Malmö, annars avgörs det i sista omgången. En poäng räcker för att Piteå ska sitta kvar i förarsätet och ha allt i egna händer i den sista omgången mot Växjö.

Rosengård:

– De har Champions League också och det här tror jag är nackdelen för Rosengård, att det blir extra matcher som betyder väldigt mycket som man ska ladda om för.

– Samtidigt möter de Piteå på sin hemmaplan och de vet att de har allt i egna händer. De är vana att vara i den här situationen, i toppstriden. De kommer att kunna njuta mer av tillfället.

Göteborg:

– Göteborg jagar, de har en riktigt svår match kvar – Rosengård. Men de jagar och kan titta mer på att ta en Champions League-plats (de två bästa lagen kvalificerar sig dit, red. anm.) än de andra. Man gör mycket mål och man ser att det finns mycket energi. Man löper mycket och har många spelare som deltar i anfallsspelet.

Förutsättningarna:

* Vinner Piteå har klubben alltså bärgat sitt första SM-guld.

* Blir det oavgjort har Piteå alltjämt ledningen, men upplösningen blir då en nagelbitare. Piteå kommer att ha 46 poäng, Göteborg 44 och Rosengård 43 inför sista omgången. Både Göteborg och Rosengård har bättre målskillnad än Piteå. Norrbottenslaget måste då vinna i sista omgången för att hålla ifrån och ta guld.

* Vinner Rosengård tar klubben över ledningen i damallsvenskan, med samma poäng som Piteå (45) men bättre målskillnad. Göteborg skuggar på 44 och det är vidöppet om guldet inför sista omgången.

Tror på Piteå

Kampen om SM-guldet kan alltså få många utgångar men SVT:s expert tror att Piteå håller hela vägen.

– Jag tror att Piteå inte släpper det här men det finns två lag som absolut kommer att göra sitt för att utmana dem. Piteå är så stabilt i sin prestation hela tiden.  Jag tror att de vinner ligan för att de har varit jämnast i år och vinner de tajta matcherna.

Topplagens sista återstående matcher

22/10: Rosengård-Piteå

27/10: Piteå-Växjö

27/10: Göteborg-Rosengård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.