Basel ordnade stort jubileumfirande – men bara för herrarna. Foto: Bildbyrån

Basel jubileumsfirade – då fick damerna jobba åt herrarna

Uppdaterad
Publicerad

Den schweiziska storklubben Basel bjöd på storartat 125-årsfirande. Ja, åtminstone för herrarna.

De bjöds på trerätters middag – samtidigt som damlaget fick äta smörgåsar och sälja lotter.

– Damerna var inte där som gäster, bara för att arbeta, säger schweiziske journalisten Christian Keller till CNN.

Den schweiziska storklubben Basel, som vunnit den schweiziska ligan åtta gånger på de senaste nio åren, anordnade i förra veckan en stor fest för att uppmärksamma lagets 125 år långa historia.

På gästlistan fanns 1 250 inbjudna, däribland klubbens herrlag med ledare och bekanta som bjöds på trerättersmiddag.

Men alla i klubben fick inte ta del av festen.

”Fick bara mackor”

Damlaget, som ligger tvåa i den schweiziska högstaligan och nyligen åkte ur Champions League, var nämligen inte bjudna. De fick i stället stå vid sidan av och sälja lotter till gästerna.

– De var inte där som gäster, bara för att arbeta. De fick ingen middag, bara mackor, säger Christian Keller, journalist på schweiziska Prime News, till CNN.

Även klubben själv har uttalat sig efter att de fått motta massiv kritik. De menar att damlaget glatt ska ha ställt upp på lotteriförsäljningen.

”På vår årsdag fanns många av våra anställda på plats på olika sätt, detta inkluderade vårt damlag. Det kommer att finnas ett annan stort årsjubileum för alla våra lag och anställda nästa år”, meddelar klubben.

Politikern upprörd

Den schweiziska politikern Elisabeth Schneider-Schneiter, som arbetar i landets parlament och är en stor Basel-supporter, säger till CNN att hon är chockad över uppgifterna.

– Jag tycker de är ett väldigt, väldigt dåligt exempel för vårt samhälle, i vår konstitution har vi en artikel som anger att det ska vara jämställt mellan kvinnor och män, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.