Foto: TT Nyhetsbyrån/Skärmdump: BBC

BBC: Här är bevisen mot Fifa-toppen

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska BBC avslöjar att anklagade Fifa-toppen Jack Warner använde ett bidrag på 10 miljoner dollar från Sydafrika till kontantuttag, personliga lån och penningtvätt. ”Det här är en travesti. Warner har frågor att besvara”, säger Brent Sancho, idrottsminister i Warner hemland Trinidad och Tobago.

Gåvan på 10 miljoner dollar från Sydafrika och Fifa till karibiska fotbollsförbundet CONCACAF har visat sig central i korruptionsskandalen. Enligt Sydafrika var pengarna ämnade för utvecklingen av karibisk fotboll, medan amerikanska myndigheter hävdar att summan i själva verket var mutor för att fiska röster till VM-värdskapet 2010.

Nu kommer BBC med avslöjande uppgifter hur Jack Warner, dåvarande ordförande i CONCACAF, hanterade pengarna. Dokument på transaktioner visar hur Warner gjorde kontantuttag, tog personliga lån och höll på med penningtvätt.

FIFA

– Jag är knäckt, eftersom pengarna skulle ha investerats tillbaka i fotbollen, för utvecklingen av ungdomar som spelar sporten, säger Brent Sancho, idrottsminister i Trinidad och Tobago.

Dokumenten som BBC fått tag i visar bland annat att 1,6 miljoner dollar användes för att betala den förre Fifa-presidentens kreditkortsräkningar och personliga lån – på högst 410 000 dollar. 4,9 miljoner dollar överfördes till affärskedjan JTA Supermarkets. Merparten av den summan betalades därefter till Warner, enligt amerikanska åklagare.

72-årige Warner, som är en av 14 misstänkta i korruptionsskandalen kring Fifa, har bedyrat sin oskuld och lovat att han ”ska avslöja allt han vet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet