Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mapi Leon och Patri Guijarro är de två som inte reste med till Sverige för match. Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter krismötet i natt – 21 av 23 spanska spelare åker till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett krismöte som pågick natten lång är det färdigförhandlat i det spanska fotbollslandslaget. 21 av de 23 spelare som är uttagna till matchen mot Sverige på fredag kommer spela.

De som står över är Barcelonas Mapi Léon och Patricia Guijarro.

En sju timmar lång nattmangling mellan parterna. Sedan mötte Victor Francos, ordförande i Spaniens idrottsråd (som tillhör kulturdepartementet), pressen i Valencia i gryningen.

– 21 spelare åker till Sverige. Jag har tackat dem väldigt mycket för det beslutet. Två har begärt att stå över. Skälet är att de inte känner sig motiverade och att de känner sig illa till mods. Men jag vill att det ska finnas samma respekt dem som för de andra, säger han.

De två spelarna är alltså Barcelonas Mapi León och Patricia Guijarro. Båda valde också att bojkotta sommarens fotbolls-VM.

– Det är en annan situation för mig och Patri jämfört med resten av truppen, säger León enligt Marca.

Guijarro fyller i:

– De här förändringarna har inte ägt rum än men det jobbas på det. Det här är ganska jobbigt och svårt. Att vara här efter allting som har hänt, vi är inte redo att vara här mentalt. Det är vår förklaring, säger Guijarro.

De kommer inte att straffas, enligt nattens överenskommelse.

Anställda ska sparkas

Förbundet har gett efter för spelarnas krav och kommer att sparka flera anställda med nära koppling till tidigare förbundsordförande Luis Rubiales, enligt tidningen AS.

Det handlar bland annat om generalsekreteraren Andreu Camps, advokaten Tomás González Cueto, som ska ha varit Rubiales högra hand, och chefen för integritetsavdelningen Miguel García Caba. På onsdagskvällen bekräftade förbundet att Camps tvingas lämna.

Lovar förändring efter spelarnas krav

Den nya förbundskaptenen Montse Tomé verkar däremot sitta säkert.

Ett avtal ska nu undertecknas, där fotbollsförbundet, RFEF, har lovat att genomföra ”omedelbara och genomgripande förändringar”.

Det handlar om jämställdhet, lika lön och om att förbättra förutsättningarna för damfotbollen.

Sveriges match mot Spanien på fredag i Nations League sänds med start 18.00 i SVT2/Play.

Turbulensen i spanska landslaget – detta har hänt

Juli 2015: I 27 år har Ignacio Quereda varit förbundskapten för det spanska landslaget när han efter VM 2015 sparkas efter krav från spelarna. Bland annat ska förberedelserna inför VM ha varit undermåliga.

September 2022: 15 spanska landslagsstjärnor vägrar att spela under förbundskaptenen Jorge Vilda och kräver bland annat förbättrade träningsvillkor.

30 juni 2023: I VM-truppen finns flera av spelarna som bojkottade med – samtidigt som några fortsätter sin bojkott – efter att förbundet mött vissa spelarkrav.

20 augusti 2023: Spanien tar VM-guld för första gången på damsidan. Men efterspelet handlar i princip bara om Spaniens fotbollsordförande Luis Rubiales som under medaljceremonin kysser spelaren Jennifer Hermoso på munnen.

25 augusti 2023: Rubiales säger i ett försvarstal att han inte kommer att avgå och att kyssen skedde i samförstånd. Hermoso hävdar motsatsen.

26 augusti 2023: Internationella fotbollsförbundet (Fifa) stänger av Rubiales i tre månader under utredning.

1 september 2023: Den inhemska ligan, Liga F, går ut i strejk för att få mer rättvisa villkor och för att minska löneglappet till herrspelarna i La Liga. Den första omgången ställs sedan in innan en överenskommelse nås.

5 september 2023: Jorge Vilda får sparken och ersätts av assisterande förbundskaptenen Montserrat Tomé.

6 september 2023: Hermoso anmäler Rubiales för sexuella övergrepp.

10 september 2023: Rubiales berättar i en intervju med programledaren Piers Morgan att han avgår som ordförande för det spanska fotbollsförbundet (RFEF).

15 september 2023: 39 spelare, däribland 21 av 23 spelare från VM-guldtruppen, meddelar att de tänker bojkotta matchen mot Sverige den 22 september. ”Vi är övertygade om att det krävs omfattande förändringar inom RFEF:s ledning och specifikt inom området damfotboll”, skriver spelarna i ett gemensamt uttalande.

18 september 2023: Flera spelare som meddelat att de tänker bojkotta landslaget tas ut i den spanska truppen.

19 september 2023: Spanska spelare börjar ansluta till samlingen – mot sin vilja, enligt Marca. Spelarna informeras om att de, enligt spansk lag, kan straffas om de inte spelar. Det kan bli både böter och avstängningar.

20 september 2023: Efter en nattmangling vid förhandlingsbordet nås en överenskommelse mellan förbundet och spelarna som gäller jämställdhet, lika lön och förbättringar av kvinnofotbollens utveckling.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.