Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är Riksidrottsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i blåsväder Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Beskedet efter krismötet: ”Karl-Erik Nilsson har informerat om nuläget”

Uppdaterad
Publicerad

Vid klockan 17 på tisdagskvällen höll riksidrottsstyrelsens ett extrainsatt styrelsemöte med anledning av senaste tidens kritikstorm mot ordförande Karl-Erik Nilsson. Beskedet efteråt var odramatiskt.

”Riksidrottsstyrelsen har i dag haft möte där Karl-Erik som ordförande informerat om nuläget. Nästa möte är på fredag som planerat”, skriver RF:s pressansvariga Anna Setzman i ett sms till SVT Sport.

Hon går inte närmare in i detalj på vad som diskuterades under mötet.

Idrott och politik

Sedan tidigare är det känt att Karl-Erik Nilsson har kallat samtliga specialförbundsordförande, distriktsordföranden och riksidrottsstyrelsen till ett digitalt möte på fredag klockan 15.

Kritiken handlar om att Karl-Erik Nilsson, i egenskap av förste vice president i Uefa, röstade ja till att låta Ryssland få delta i U17-EM i fotboll för flickor i Sverige nästa år. Något som går emot RF:s och Svenska fotbollförbundets linje och som Sky Sports var först med att avslöja.

Menar att det handlar om en utredning

Karl-Erik Nilsson svarade först att han inte kände igen sig i uppgifterna, men har senare sagt att han enbart trodde sig ha röstat för att tillsätta en utredning i frågan med hänsyn till FN:s barnkonvention.

– Den svenska hållningen är att vi inte vill att Ryssland ska få delta – oavsett vad utredningen visar, säger han till SVT Sport.

Men på Uefas hemsida skriver man att ”det är beslutat att ryska lag med minderåriga spelare åter ska tillåtas i tävlingar någon gång under säsongen. Uefas exekutivkommitté har därför bett tjänstemän på förbundet att ta fram ett förslag på hur det skulle gå till”.

SVT Sport har varit i kontakt med Karl-Erik Nilsson som hänvisar till RF:s pressansvariga.

Olof Lundhs krav på Karl-Erik Nilsson: ”Han måste gå”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Olof Lundhs tankar om Karl-Erik Nilsson. Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet