Foto: Bildbyrån

Beskedet: Ingen januariturné i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Landslaget åker inte på januariturné i Qatar 2022, meddelar Svenska fotbollförbundet.

– Då hela upplägget bygger på samförstånd med klubbarna så kommer vi att titta på andra alternativ, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

I går riktade Sveriges elitklubbar kritik mot förbundets planer på att åka på sitt årliga träningsläger i Qatar i januari. VM-värdlandet har anklagats för brott mot mänskliga rättigheter och undermåliga villkor för gästarbetare och i samband med att Håkan Sjöstrand på tisdagen pressades på frågor om Qatar höll klubbarna i allsvenskan och superettan ett möte med intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) med målet att stoppa Qatar-resan.

– I det här fallet så tycker klubbarna att Qatar inte är ett lämpligt land att åka till, sade Sef:s ordförande Jens T Andersson till SVT Sport.

”Bra samtal”

Och nu vänder förbundet.

I ett pressmeddelande skriver SvFF att man lyssnat på klubbarna och därför inte kommer förlägga lägret i Qatar.

– Hela konceptet med januariturnén bygger på att de allsvenska klubbarna är villiga att släppa sina spelare till oss då det inte sker på internationella så kallade Fifa-datum. Efter ett bra samtal med Sef:s ordförande Jens T Andersson i går kväll är det tydligt att det finns en enad åsikt bland klubbarna att man inte vill att lägret ska äga rum i Qatar, säger Håkan Sjöstrand i ett uttalande.

Truppen på januariturnén består till stora delar av allsvenska spelare och klubbarna har varit tydliga i sin åsikt mot förbundets planer.

– Då hela upplägget bygger på samförstånd med klubbarna så kommer vi att titta på andra alternativ. Det som är klart är att januariturnén inte kommer att vara i Doha, Qatar, säger Håkan Sjöstrand.

Ny plats inte bestämd

Det är inte bestämt var lägret ska hållas i stället.

– Januariturnén är sportsligt viktig för oss och vi kommer att jobba för att den ska kunna äga rum på annan ort nästa år. Flera spelare har tagit steget från att vara med på januariturnén till A-landslaget de senaste åren. Det är en väldigt bra förberedande verksamhet för unga spelare som vi hoppas kommer fortsätta i många år framöver säger landslagschefen Stefan Pettersson.

KLIPP: Här försvarar Sjöstrand landslagets planerade Qatar-resa (7/9)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.