Spelare i Rosengård. Foto: Bildbyrån

Beslutet: Ingen damallsvensk start i maj/juni

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen damallsvensk start i månadsskiftet maj/juni.
Det beslutade Elitfotboll dam på ett möte i kväll.
– Väntat men jättetråkigt, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare på Elitfotboll dam, till SVT Sport.

Med tre veckor kvar till den planerade seriestarten av damallsvenskan och elitettan tvingades i kväll Elitfotboll dam, EFD, fatta beslutet att skjuta upp starten på grund av coronasituationen.

Folkhälsomyndigheten har fortfarande inte gett några indikationer på att fotbollsmatcher på seniornivå ska bli tillåtet inom den närmsta tiden och reserestriktionerna har inte lättat.

– Vår styrelse har kommit fram till att vi inte hinner få på plats alla beslut för att kunna sätta igång en serie vid månadsskiftet, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare på Elitfotboll dam, till SVT Sport.

Hur känns det här?

– Jag lever ju dagligen i det här, utifrån mitt perspektiv var det väntat. Men jättetråkigt för svenska folket, för fotbollen och för alla inblandade att vi har ett sådant läge som inte tillåter att vi genomför det här på det sättet som vi hoppats på.

– Folkhälsan ligger i fokus och det måste man ju respektera.

Nytt möte med Folkhälsomyndigheten

Något nytt datum för en eventuell seriestart är ännu inte satt.

– Vi avvaktar vad Folkhälsomyndigheten säger. Får vi ett tydligt besked att det det finns öppningar att starta vid andra tillfällen så planerar vi för det. Men säger de att vi kan glömma fotboll i sommar och att det tidigast blir i höst, då finns det ingen anledning att börja planera. Vi måste vänta och se vad de säger, säger Hoszek.

– Vi är helt i händerna på bedömningen av hur folkhälsan mår i Sverige och de som är bäst på det och kan det är Folkhälsomyndigheten.

I fredags träffade Svenska Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet företrädare för Folkhälsomyndigheten. SvFF lade då fram vilka åtgärder de tänker vidta för att kunna säkerställa en fotboll som inte bidrar till smittspridning men Folkhälsomyndigheten fattade inget beslut kring fotbollen.

I stället ska de ha ett nytt möte i slutet på veckan som kommer.

– Vi har haft ett första möte och det kommer följas upp med ett nytt nästa vecka, sa Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport i fredags.

ARKIV: Tegnell tror inte på allsvensk fotboll i juni (6 maj 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Tegnell tror inte att det kommer spelas allsvensk fotboll på arenorna i juni. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer