Foto: Bildbyrån

Kritiken från Linköping: ”Tycker inte 31 maj är realistiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Elitfotboll dam, EFD, står fast vid att man siktar på att dra igång Damallsvenskan i månadsskiftet maj-juni.
Något som Linköpings sportchef, Olof Unogård, är kritisk till.
– Vi tycker inte att 31 maj är realistiskt, säger han till SVT Sport.

EFD står fast vid att månadskiftet maj-juni fortfarande är ett rimligt datum för att dra igång Damallsvenskan. Men Linköping tycker redan nu att man bör skjuta upp starten av tre anledningar, vilka de framfört till EFD.

1. Klubben vill kunna spela träningsmatcher minst tre veckor före seriestart.

– Teoretiskt kan man dra igång ändå, men går det att undvika vill vi göra det, säger Unogård.

2. Lagen måste kunna resa till bortamatcher.

– Det finns fortfarande ingen ljusning på den horisonten för allmänheten. Kommer elitklubbar vara undantag för den rekommendationen?

3. Man måste kunna återgå till en hyfsat normal träningsvardag.

– Vi vill minimera tiden tillsammans inomhus. Att kunna ha matchgenomgångar och matchanalyser måste ingå om vi ska ha en normal tävlingsverksamhet. Vi får inte hamna i ett läge där klubbarna hamnar i ett dilemma att fortsätta vara lojal mot rekommendationerna eller gå emot de riktlinjerna för att skapa sig sportsliga fördelar.

– Med den här bakgrund tycker inte vi att 31 maj är ett realistiskt datum, utan vi anser snarare att 1 juli är ett rimligt datum.

Tror att seriestarten skjuts upp

Klubbarna representeras av en referensgrupp som veckovis sitter i möte med EFD. Enligt Unogård finns det information som referensgruppen bör ta del av.

– Det är klart man kan ha synpunkter på hur ofta de uppdaterar sig i vad klubbarna tycker. Det var en ordförandekonferens förra veckan där det lät som att det fortfarande fanns en majoritet bland klubbarna som vill starta 1 maj, vilket vi vet inte stämmer.

Tror du att premiären kommer skjutas på ytterligare?

– Jag tror det. Det verkar finnas en majoritet för det nu.

Referensgruppen sitter i möte under dagen men det finns ingen information kring om man kommer diskutera en eventuell flytt av startdatum redan nu.

– Vi lyssnar till vad Folkhälsomyndigheten säger och givetvis behöver vi en startsträcka på ett par veckor innan vi kan dra igång. Vi planerar just nu för olika scenarion, med olika startdatum, säger Piteås ordförande Rikard Fahlman, en av representanterna i referensgruppen.

KLIPP: Fischer: Konstgräset bakom skadorna (9 mars, 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer