Häcken storsatsar på damerna: ”Lika villkor i samma byggnad”

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs ut i klubbhuset på Hisingen. Snart inviger BK Häcken nya faciliteter, vigda åt damerna. 

– Jag tror det är få lag ens i Europa som kan konkurrera med det vi kan ge faktiskt, säger sportchef Martin Ericsson. 

När SVT Sport besöker BK Häcken i mitten av mars har slipdammet knappt lagt sig. Men i påsk, om allt håller tidsschemat, ska de nya faciliteterna invigas.

Klubbhuset blir ungefär dubbelt så stort och målet är att skapa samma standard för damerna som redan finns på herrsidan. 

Flytten från damallsvenskan

– Från nästa månad kommer vi ha verksamheter på lika villkor i samma byggnad. Vår tanke är att det ska finnas en närhet för de yngre spelarna: pojk- och herrakademi på ena flygeln, flick- och damakademi på andra flygeln. Det kommer att vara exakt likadant, säger Martin Ericsson.  

BK Häckens damlagshistoria är känd vid det här laget. I november 2020 vann laget, som då hette Göteborg FC, SM-guld för att bara några veckor senare upplösas då klubbstyrelsen beslutade att lägga ner elitverksamheten. 

Samma förutsättningar i alla led

Men i januari 2021 övertogs det regerande mästarlaget av BK Häcken. Och i dag finns alltså två elitlag, dam och herr, under samma tak på Hisingen.

– Det ska vara samma förutsättningar. Allt från när man tränar till det runt omkring: kosten, staben och allt annat som kan ha stor inverkan på din utveckling. Jag tror så här: damspelarna i BK Häcken, det är nog få herrspelare i Skandinavien som kommer att ha de förutsättningarna, säger Ericsson med viss stolthet i rösten.  

I en intervju med SVT Sport i fredags hyllade lagets nyförvärv, internationellt meriterade norskan Andrine Hegerberg, Häckens satsning på lika villkor för dam och herr.

”Vi måste bli bättre på allt”

Men var kommer pengarna ifrån? Martin Ericsson förklarar att investeringen inte sker direkt med egna pengar. Klubben betalar en årlig hyra till markägaren, som i sin tur står för byggkostnaderna. Men satsningen för ändå med sig nya krav, både ekonomiska och sportsliga.

– Vi vet givetvis att om man vill framåt och expandera måste man våga. Och det klart, det är inte gratis att växa. Så vi måste bli bättre på allt. Vi måste få bättre resultat och få fram bättre spelare som vi kan sälja så vi kan få större omsättning.

Se hela serien ”Flytten från damallsvenskan” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flytten från damallsvenskan

Mer i ämnet