Sportchefen Therese Sjögran om spelarflytten: ”Vi kan inte betala de lönerna”

Uppdaterad
Publicerad

Utomlands lockar klubbar med högre löner och standard.

I Sverige gör damlagen vad de kan för att inte tappa mark i den snabba utvecklingen.

– Vi får se hur det kommer gå för oss längre fram. Jag tror i framtiden att man måste ha herr- och damlag på högsta nivå för att klara sig, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran.

Inget damlag har vunnit så många SM-guld som FC Rosengård. Det tolfte kom i fjol och Malmölaget är favorittippat även den här säsongen.  

Men parallellt med framgångarna har klubben, bara det senaste året, tappat flera toppspelare till lag i Europa.  

Flytten från damallsvenskan

– Absolut har standarden utomlands höjts jättemycket. Vi försöker haka på så gott det går, men den ekonomiska skillnaden börjar bli väldigt stor. Jag tror vi mer och mer kommer likna herrallsvenskan. Där man försöker fostra egna spelare och sedan sälja, säger Therese Sjögran.

”Lite frustrerande är det ju”

Bland spelarna som lämnat finns landslagstrion Hanna Bennison, Anna Anvegård och Nathalie Björn som gick från Rosengård till Liverpool-klubben Everton i somras. I första avsnittet av ”Flytten från damallsvenskan” lyfte de fram standarden i England – med högre löner, bättre faciliteter och högre kvalitet på spelet – som anledningar till flytten.  

– Kommer du till FC Rosengård kan du ta nästa kliv, för vår miljö är bra nog. Men vi kan inte konkurrera med lönerna som finns i Europa. Så jag kan inte klandra spelarna. Men lite frustrerande är det ju att se dem lämna, ibland för ligor eller klubbar som jag anser att vi är bättre än, säger Sjögran.

Rosengårds sportchef ser en risk i att spelarna kan bli för ivriga att ta klivet utomlands, med de möjligheter som nu finns.

– Vi ser också att vissa spelare går utomlands och sedan inte får så mycket speltid. Jag tror ibland man har lite bråttom. Det är exempelvis ett häftigt steg som (Hanna) Bennison har tagit. Både ekonomiskt och karriärmässigt. Men jag hade kanske hoppats hon hade stannat något år till här.

Se hela serien ”Flytten från damallsvenskan” på SVT Play, Therese Sjögran medverkar i avsnitt 3.

Spelarna som lämnade Rosengård 2021

Bland toppspelarna som lämnade Rosengård i fjol finns Anna Anvegård (Everton), Nathalie Björn (Everton), Hanna Bennison (Everton), Glodis Viggosdottir (Bayern München), Stephanie Labbé (PSG) och Sanne Troelsgaard (Reading).

Mittfältstalangen Hanna Bennisons övergång från Rosengård till Everton var den dyraste av alla på damsidan 2021, enligt Fifas rapport. Enligt uppgifter gick affären på mellan 1,5 och 2,3 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flytten från damallsvenskan

Mer i ämnet