Ivan Toney stängs av på grund av brott mot FA:s betting-regler. Foto: Peter Powell/EPA/TT

Brentfords Ivan Toney stängs av i åtta månader – bröt mot bettingreglerna 232 gånger

Uppdaterad
Publicerad

Brentfords anfallsstjärna Ivan Toney blev i dag avstängd i åtta månader.

Dessutom tvingas han böta 666 000 kronor.

Anledningen: Brott mot det engelska fotbollsförbundets bettingregler.

Bland annat har han 126 gånger satsat pengar på sitt eget lags matcher.

Den 27-årige engelsmannen, som är lagkamrat med Pontus Jansson i Brentford, har under den gångna säsongen fått sitt stora genombrott, med 20 mål på 33 Premier League-matcher. Dessutom fick han i mars göra landslagsdebut, då han hoppade in i Englands 2-0-seger mot Ukraina.

Nu har han dock stängts av från all fotbollsrelaterad verksamhet i åtta månader, för 232 olika förseelser mot det engelska fotbollsförbundets betting-reglemente.

Inte kopplat till matchfixning

126 av spelen som han straffas för rör matcher som han själv deltog i, eller var tillgänglig för spel i.

I FA:s dom kommer man fram till att Toneys spelande på egna matcher inte har att göra med matchfixning, utan beror på att Toney har varit spelberoende.

Avstängd även från träning

Brentford skriver på sin hemsida att de ser ärendet som avslutat i och med dagens beslut, och ser fram emot att välkomna Toney tillbaka till träning i mitten av september (Toney är på grund av domen även avstängd från att träna med klubben till den 17 september).

”Klubben kommer nu att göra allt som går att göra för att stötta Ivan och hans familj för att kunna hantera problemen som synliggjorts i detta fall”, skriver de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.