Charlotte Rohlin och Nilla Fischer spelade tillsammans i landslaget under Pia Sundhage. Foto: Bildbyrån

Charlotte Rohlin om Pia Sundhage: ”Lite tuta och kör framåt”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev stor uppståndelse under gårdagen när Nilla Fischer gav ut sin bok ”Jag sa inte ens hälften”.

I den fick ex-förbundskaptenen Pia Sundhage en hel del kritik.

En del av den kan den före detta landslagsbacken Charlotte Rohlin skriva under på.

– Det var lite tuta och kör framåt, säger Rohlin till SVT Sport.

I boken går bland annat att läsa att Pia Sundhage ska ha gett Charlotte Rohlin order att ge bollen till Nilla Fischer så fort hon fick den.

– Ja, det där blev lite av en grej, hon gav oss nästan inga taktiska detaljer, det tyckte vi väl alla, eller vi fick inte ta del av den i alla fall, speciellt under mästerskapet 2013. Det var väl lite på grund av att vi inte riktigt hann träna ihop något nytt och då blev det så att jag skulle sköta det defensiva, hålla ordning på linjen, bestämma när vi skulle sätta press, flytta upp och såna grejer. Och när vi skulle spela offensivt skulle Nilla ha bollen och så skulle vi slå långt, säger Rohlin.

En taktik som skiljde sig kraftig mot den som landslaget firat stora framgångar med under den förre förbundskaptenen Thomas Dennerby.

– Med Dennerby fick vi till ett fantastiskt spel mot slutet men med Pia blev det väldigt annorlunda när vi bara skulle spela ut på kant eller slå långa bollar som Lotta (Schelin) eller Fia (Sofia Jakobsson) skulle springa på, säger Rohlin och fortsätter:

– Det beror väl på att vi hade begränsat med tid för att hitta på något annat men sen så tror jag att det är den tränaren hon är, lite tuta och kör framåt, så hon ville väl att bollen skulle fram så fort som möjligt. Det är ju lite hennes stil och har alltid varit det och vi hade väldigt snabba forwards i Lotta och Fia, så det var väl en blandning av det antar jag.

”Tydligt att hon ville höja vissa spelare”

Att Sundhage valde att särbehandla vissa spelare var inget som påverkade Rohlin nämnvärt.

– Det var ganska tydligt att hon ville höja vissa spelare, några som hon rent medialt ville göra till stjärnor, hennes spelare eller vad man ska säga. Jag tyckte att det märktes ganska tydligt att hon lyfte upp några spelare som hon hon uttryckte sig väldigt positivt om i media. Det har jag aldrig riktigt varit med om tidigare på det sättet, jag är mer van vid att man vill ha med alla på båten, så det var en lite speciell ledarstil. Men det var aldrig något som påverkade mig negativt heller, men det kan ju bero på att jag var ganska gammal i gamet och lite äldre än de andra, men det var väldigt tydligt.

SVT Sport har tidigare varit i kontakt med Pia Sundhage som inte känner igen sig i kritiken.

Nilla Fischers kritik mot Pia Sundhage:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.