Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

CL-finalkaoset orsakades av misstag – inte fans

Uppdaterad
Publicerad

Liverpool-supportrar anklagades för att ha orsakat kaoset kring herrarnas Champions League-final i fotboll i maj.

Det stämmer inte, visar utredningen som nu kommit fram till en slutsats.

Orsaken? Felaktigheter och misstag i organisationen.

Enligt utredningen kring de kaotiska scenerna vid Champions League-finalen mellan Real Madrid och Liverpool, som gjorts av den franska senaten, uppstod problemen på grund av felaktigheter och misstag i organisationen och inte på grund av Liverpool-supportrarna, vilket den franska regeringen tidigare hävdat.

”De här felaktigheterna var överallt, inte bara under matchen utan även i förberedelserna”, säger Laurent Lafon, en av de ansvariga i utredningen.

Man ska ha missat att förutse hur supportrar skulle ta sig till arenan på grund av en transportstrejk, man har gett otillräckliga instruktioner och polisens placering ledde till ”flaskhalsar” fram mot kontrollerna, enligt utredningen.

Nu kräver en av Liverpools supporterföreningar att den franska regeringen ber om ursäkt.

”Vi vill ha en fullständig ursäkt från den franska regeringen med ett fullständigt tillbakadragande av de lögner som påståtts å deras vägnar”, skriver Spirit of Shankly i ett uttalande.

Real Madrid vann finalen med 1–0.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.