Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Cody Gakpo skrev historia för Nederländerna när Qatar blev tidernas sämsta hemmalag i fotbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

Nederländerna vann med 2–0 mot Qatar.

Därmed lämnar Qatar VM utan en enda poäng – som första hemmanation i fotbolls-VM:s historia.

Samtidigt skrev Cody Gakpo historia när han gjorde 1–0.

Då blev han den förste nederländare att göra mål i sina tre första VM-matcher.

Bara vid ett enda tillfälle inför Qatar-VM hade hemmanationen misslyckats med att ta sig vidare från gruppspelet. Det var Sydafrika som 2010 stod för det tvivelaktiga nöjet att inneha det rekordet.

Men då lyckades de trots allt få med sig fyra poäng, via ett kryss mot Mexiko i öppningsmatchen och en skrällseger mot Frankrike i den sista matchen.

Tredje raka nollpoängaren för Qatar

Men nu har ett annat lag tagit över noteringen som sämsta hemmalag i ett VM. När Qatar i dag förlorade med 0–2 mot Nederländerna var det qatariernas tredje raka förlust – och som första hemmalag i den 92-åriga VM-historien lämnar de därmed turneringen utan en enda poäng.

Nederländerna var det klart bättre laget, även om matchen inte innehöll någon extrem chanskavalkad.

Gapkos tredje VM-mål

Men efter 26 minuter kom i alla fall 1–0, efter ett högklassigt avslut som gick in nära den högra stolpen av den 23-årige PSV-spelaren Cody Gakpo.

Det var Gakpos tredje VM-mål, och han blev i och med målet förste nederländare att göra mål i sina tre första VM-matcherna. Men efter matchen ville han inte ta åt sig så mycket ära över de nederländska framgångarna.

– Vi gör det som ett lag och alla hjälper varandra. Jag har nätat tre gånger nu, men vi gör allt tillsammans. Men det är så klart en bra känsla, men det viktigaste är att vi är vidare, sade Gakpo till den nederländska TV-kanalen NOS.

Får möta lag från grupp B

2–0 kom fyra minuter in i den andra halvleken, då Frenkie de Jong tog tillvara på en målvaktstretur.

Därefter var det mer eller mindre avgjort, och andra halvleken blev mest en lång väntan på slutsignalen. Qatar kom upp i vissa kontringar, främst via Akram Afif på vänsterkanten. Men Nederländernas seger var aldrig på allvar hotad, och de kan nu ladda för en åttondelsfinal. Där väntar USA.

Världsmästerskapet

Nederländ. logo

Nederländ.

2 - 0

Qatar logo

Qatar

Al Bayt Stadium, Al Khor
Publik: 66784
Domare: Bakary Gassama

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.