Sena mål frälste Nederländerna i premiären

Nederländerna motsvarade favoritskapet och vann sin första VM-match på åtta år efter att afrikanska mästarna Senegal besegrats med 2-0. Men det satt hårt åt efter två sena mål.

I den 84:e minuten slog Frenkie de Jong ett inlägg i djupet. Cody Gakpo sprang till sig en lucka och vann duellen med den utrusande målvakten Edouard Mendy och nickade in 1-0. Spelarna sprang sedan ut till hörnflaggan för att fira det första målet i det första VM man spelat sedan VM-finalen 2014.

– Det var en besvärlig match och vi var inte tillräckligt noggranna när vi hade bollen. Jag tror att vi kan prestera mycket bättre men segern ger oss självklart en bra känsla, säger Gapko enligt Reuters.

I den nionde tilläggsminuten skickade inbytte Davy Klaassen in 2-0 på en retur efter en snabb omställning. Han hittade fint det vänstra krysset.

Gakpo som spräckte nollan har fått sitt stora genombrott i klubblaget PSV Eindhoven med 13 mål och 17 assist på 24 matcher den här säsongen.

Strömberg: ”Avancemang för Nederländerna”

– Det var en jämn match men är det något lag som ska vinna är det Nederländerna. Segern betyder i princip avancemang för Nederländerna, säger SVT Sports expert Glenn Strömberg. Övriga lag i grupp A är Ecuador och Qatar.

Holländarna hade de flesta chanserna i den första halvleken. Allra närmast var Frenkie de Jong som blev fri i den vänstra delen av straffområdet men tappade bort läget efter att inte ha varit tillräckligt bestämd.

van Dijk nickade strax över

I början av andra halvlek hoppade Liverpoolbacken Virgil van Dijk mycket högt efter en hörna men kunde inte hålla ner bollen som smet förbi strax över ribban och Nederländerna kunde inte bryta dödläget.

I mitten av andra halvlek på Al Thumama Stadion avlossade Senegals Boulaye Dia ett snabbt skott men Andries Noppert, som gjorde debut på den internationella scenen med nederländska landslaget, var nere vid sin vänstra stolpe och täckte ut bollen till hörna.

En stund senare avlossade Idrissa Gueye ett stenhårt skott men det var rakt på Noppert som kunde parera ut bollen. Senegal saknade sin storstjärna från Bayern München, Sadio Mané, som missar mästerskapet på grund av skada.

HÖJDPUNKTER: Senegal-Nederländerna