Gianni Infantino och planstormare Mario Ferri Foto: Bildbyrån

Planstormaren frisläppt: ”Infantino hjälpte mig”

Uppdaterad
Publicerad

Under matchen mellan Portugal och Uruguay sprang Mario Ferri in på plan med en regnbågsflagga.

Han greps på plats men har nu blivit frisläppt.

– Fifa-presidenten, Gianni Infantino, kom personligen och hjälpte mig, säger han till RAC1.

Det var mitt i VM-matchen mellan Portugal och Uruguay som domaren fick blåsa av då en planstormare tagit sig in på planen. Mannen, som höll en regnbågsflagga, samt bar en tröja med ”Rädda Ukraina” på magen och ”Respekt för iranska kvinnor” på ryggen, har senare identifierats som italienaren Mario Ferri.

Han greps på plats, men på tisdagsmorgonen har han blivit frisläppt. Fifas president Gianni Infantino kom personligen och hjälpte honom, berättar Ferri för RAC1. Han menar att han hade ”många problem med polisen” men Infantino kom och ”löste situationen”.

– Fifa anser inte mina symboler som våldsamma, det var ett fredligt meddelande. Polisen var humana och behandlade mig väldigt väl, säger Ferri.

Ferri berättar i intervjun att han försökte storma planen under matchen mellan Frankrike och Danmark, samt i matchen mellan Spanien och Tyskland, men att han då stoppades av säkerhetspersonalen på arenorna. Men till slut lyckades han alltså nå sitt mål, som var att sända ett meddelande till världen. Han är nöjd över att ha lyckats i ett land där homosexualitet är förbjudet enligt lag.

– De kunde stoppa kaptenerna från att göra det (stötta HBTQ+) men de kunde inte stoppa budskapet från denna Robin Hood, säger Ferri.

KLIPP: Åskådare stormade planen under Porugal-Uruguay (28 nov 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En planstormare sprang in med en regnbågsflagga och politiska budskap. Foto: Abbie Parr/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.