Djurgården fick jubla mot Hammarby efter en dramatisk straffläggning som avgjorde cupderbyt. Foto: Bildbyrån

Djurgården straffade Hammarby

Straffar avgjorde årets första Stockholmsderby, i cupkvarten på Tele2 Arena.

Unge norrmannen Aslak Witry avgjorde straffläggningen med att rulla in 4–2 mitt i målet.

Nu väntar Häcken i semifinal i svenska cupen.

Matchen slutade 0–0 under ordinarie tid.

Årets första Stockholmsderby blev tätt, snålt, utan heta chanser. Och målsnålt.

Efter 0–0 och knappt några målchanser alls tog Djurgården över rejält i förlängningen mot ett trött, och skadat, Hammarby.

Djurgårdens Kevin Walker inledde straffläggningen, och halkade:

– Riktig oflyt. Men som tur är spelar jag i ett sjukt bra strafflag, med en bra målvakt. Nu får jag nog knappast lägga fler straffar, sa Kevin Walker och skrattade. Men det gäller att våga, jag ville verkligen göra mål för grabbarna, sa Kevin Walker till SVT.

– Vi krigade i 120 minuter och det känns som vi har den här matchen, fortsatte Walker.

Som tur var för Walker missade Hammarby Jeppe Andersson också.

Och i tredje straffomgången räddade nye norske Djurgårdsmålvakten P-K Bråtveit Nikola Djudjic straff och Djurgården fick övertaget i straffläggningen.

–  Härligt att komma in och få bli hjälte, sa Bråtveit som inte hade någon koll på att segern innebar match mot Häcken i nästa omgång.

Iskall straff mitt i målet

Efter att både Jesper Karlström i Djurgården och Muammer Tankovic i Hammarby satt sina straffar fick unge norrmannen Aslak Witry läge att bli hjälte. Och han slog sin avgörande straff iskallt mitt i målet, till 4–2.

Det kom 20 750 till Tele 2, och det var lite rökigt  i första halvlek, men inga avbrott, eller andra inrapporterade oroligheter. Djurgården hade bollen mest, medan Hammarby kontrade fint på kanterna.

Inte sällan med nye Alexander Kacaniklic i huvdrollen.

– Men vi var inte bra, kom inte upp i rätt nivå. Vi måste ta det lugnare, tyckte Kacaniklic som gjorde sitt första derby.

Nu måste AIK vinna cupen för att Hammarby ska kunna nå Europaspel i sommar.