Svenskt bronsjubel under VM i Frankrike förra året. Foto: Bildbyrån

”Damfotbollens genombrott kan inte stoppas”

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska krisen kan slå hårt mot damfotbollen, tror vissa.

Men företagen kommer inte att överge jämställdheten, säger sponsorkonsulten Anders Lindén.

– Jag tänker att saker som damidrott och till exempel Paralympics kanske får en skjuts i stället.

De senaste åren har allt fler, och allt större, företag gått in som sponsorer i en damfotboll på stark frammarsch. Den utvecklingen bromsas möjligen, men stoppas på intet sätt, av coronapandemin, säger Anders Lindén, vd på Tango Brand Alliance, en byrå för sponsring och varumärkessamarbeten.

– Sponsringen kommer såklart att få en smäll överlag, företag kommer att vara lite osäkra. Men jag tror att många företag nu märker att hela den här grejen med att ställa upp för samhället är attraktiv. Då tänker jag att damidrotten och till exempel Paralympics kanske får en skjuts i stället, säger Anders Lindén.

– För det genombrottet som kom 2019, med fotbolls-VM och allt som skedde, det går inte att stoppa, tror jag.

Kan inte bromsas

Tidigare i veckan släppte Internationella spelarfacket (Fifpro) en rapport där man varnade för att pandemin utgör ”ett närapå existentiellt hot” mot damfotbollen.

Men spelaragenten Maria Karlsson De Cecco är precis som Anders Lindén inne på att det inte behöver bli så illa.

– Jag är faktiskt inte alls orolig för det. Jag tänker att damfotbollen har en så stark och solid bas. Kanske till och med att den kan komma lite lindrigare undan än herrfotbollen, på grund av att det fortfarande handlar om mindre summor och färre transfers, säger Maria Karlsson De Cecco.

Säkerligen kommer delar av damfotbollen att drabbas av krisen, precis som samhället i stort. Men sportens jämställdhetsarbete har kommit så långt att den utvecklingen inte går att bromsa, säger hon.

– Kanske till och med att det, när den här perioden är över och ekonomin börjar stabiliseras, kommer ta skjuts ännu mer för damidrotten och damfotbollen.

Tankeställare

Maria Karlsson De Cecco och Anders Lindén är båda inne på att det snarare kan bli så att herrfotbollen tas ner på jorden av lågkonjunkturen. Och att det kan vara något positivt.

– Det hade varit fantastiskt, höll jag på att säga. Hela samhället bromsas in nu och så även fotbollen, och det kanske gör att alla kan få sig en tankeställare. Så att det blir lite mer rimliga, och jämställda löner, säger Karlsson De Cecco.

Anders Lindén:

– Jag tror inte att sådana här spelarförsäljningar med fantasilöner kommer att fungera längre. Det är klart att herrarna kommer att fortsätta tjäna bra, men jag tror inte på samma branta ökning som tidigare. Vi kommer nog inte att se några försäljningsrekord av spelare de kommande åren.

ARKIV: Dick Kerr Ladies – damlaget som förbjöds av fotbollens mäktiga män (21 oktober 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.