Fernanda Da Silva, Piteå. Foto: Bildbyrån

Piteå: ”Man kan inte bara lägga sig ner och dö”

Uppdaterad
Publicerad

Piteå är en av alla klubbar som tvingats permittera sina spelare för att överleva coronakrisen men något hot om den damallsvenska fotbollens framtid finns inte i klubben.

– Vi kommer ta oss genom det här, lite skadeskjuta. Men det kommer inte gå så långt att klubben försvinner, det får helt enkelt inte hända, säger ordförande Rikard Fahlman till SVT Sport.

Rikard Fahlman, ordförande i Piteå IF, har nyligen skickat in en ansökan till Tillväxtverket om att permittera samtliga spelare i klubbens A-lag.

– Det är en förutsättning för att vi ska klara det här, säger han.

Han förklarar att spelare, ledare men även sponsorer och supportrar lagt ner ett stort engagemang för att hjälpa klubben i kristider. Trots en tuff tid tror han att damfotbollen kommer stå stark även efter coronakrisen.

Fahlman delar Elitfotboll dams bild av att läget i Sverige är bättre än för många andra länder.

– Så som Fifpro:s rapport presenterades tycker jag att man överdriver lite. Det är tufft, det är jobbigt men spelarna är införstådda med läget och ställer upp på ett fantastiskt sätt. Man kan inte bara lägga sig ner och dö, det får bara inte hända, säger han.

Sparar pengar på resor

Piteå spelade Champions League i höstas efter att ha tagit hem damallsvenskan för två år sedan. Den gångna säsongen slutade laget sexa. Att allsvenskan inte dragit igång har gjort stora avtryck i ekonomin för föreningen – utan matchspel blir det inga intäkter.

När klubben nu permitterat spelare, som alltså går ner i arbetstid, är träningsnivån ungefär den samma för spelarna. Bortfallet av resor gör att spelarna automatiskt går ner i tid.

– Nu när Umeå gått upp i högsta serien kommer vi ha en bortamatch med en restid kortare än ett dygn. I nuläget sparar vi i alla fall lite pengar på att slippa resa, säger Rikard Fahlman.

SE MER: Lindahl om krisen: Hoppas klubbarna räddar även damerna (16 april 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.