• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: Bildbyrån

Uppgifter: Damlandslagets dagersättning av förbundet: 250 kronor

En klumpsumma på 2.000 kronor. Det är vad förbundet betalar damlandslagets spelare per samling – oavsett hur många dagar lägret är, enligt uppgifter till Aftonbladet. Ofta blir ersättningen under 250 kronor per dag före skatt.

Det svenska damlandslaget och förbundet kan inte komma överens om ett nytt avtal, trots att diskussionerna pågått under hela 2017. Spelarna vill ha bättre betalt, men förbundet vill inte gå med på kraven.

Enligt Aftonbladet ska spelarföreningens Magnus Erlingmark och förbundets Håkan Sjöstrand mötas i Malmö under förmiddagen för att försöka lösa konflikten.

Samma summa oavsett lägrets längd

Hittills har summorna varit okända, eftersom spelarna är förbjudna att diskutera sina ekonomiska förutsättningar i landslaget enligt en klausul.

Men idag kom Aftonbladet med uppgifter om hur avtalet ser ut. Enligt tidningen får damlandslagets spelare en klumpsumma på ungefär 2.000 kronor per samling av förbundet, oavsett om lägret pågår i tre eller elva dagar, vilket resulterar i att ersättningen ofta blir under 250 kronor per dag. Utöver det tillkommer några små tillägg och bonusar.

Ersättning i nivå med Norge

Spelarna kräver nu ersättning i nivå med med jämbördigt rankande damlandslag, som Nederländerna, Danmark och Norge. Efter en konflikt tidigare i höst betalar det norska förbundet nu ungefär 6 miljoner kronor per år till damlandslagstruppen. Detta efter att norska herrlandslaget gått med på att gå ner i lön, för att göra lönerna helt jämställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer