Årets VM-tröja är en hyllning till kvinnor Foto: Svenska Fotbollsförbundet

Landslagets nya tröja – en hyllning till kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

I dag släppte damlandslaget en ny matchtröja, och det blev en annorlunda variant den här gången.

På tröjan ska nämligen olika kvinnor hyllas.

Tröjan kommer dock inte att få användas under VM i sommar.

Det är 48 kvinnor som inkorporerats i tröjnumren på ryggen, och det är spelarna själva som valt vilka kvinnor det är som valts ut.

Foto: TT
Damlandslaget i fotboll

– Att ha personer att se upp till och inspireras av har verkligen varit avgörande för mig, både på och utanför planen. Så med den plattformen som landslaget är vill vi med vår idé och de personer som syns på tröjan hylla det gångna, värna det nuvarande och inspirera det framtida, säger Elin Rubensson i ett pressmeddelande.

Det var under novembersamlingen som spelarna valde sina 48 namn som nu är på matchtröjan. Men ett nummer har lämnats tomt, och det är nummer åtta. Tanken är att fans ska kunna nominera kvinnor som de skulle vilja se pryda åttan. Det ska ske via spelarnas Instagram-konton fram till på söndag.

Sedan ska spelarna göra ett slutgiltigt urval. Men tröjorna kommer inte få användas i sommarens VM.

– Vi kommer inte att spela med siffrorna under VM. Det får vi inte, men vi har varit medvetna under hela processen att vi inte kommer att få spela i dem, säger landslagets pressansvarige Fredrik Madestam till Expressen.

Tröjorna bryter mot Fifas regler för matchställ under ett mästerskap, men går att använda under träningslandskamperna inför VM, närmast hemma mot Tyskland den 6 april.

– När vi tog fram tröjan pratade vi med spelarna om hur vi skulle kunna lyfta matchen och skapa uppmärksamhet inför VM, och då tyckte vi att det var bra att spelarna fick lyfta fram förebilder som de är engagerade i, säger Madestam.

Här är de 48 kvinnorna som spelarna valt

Alicia Vikander, Amie Bramme Sey, Anna Serner, Annika Sörenstam, Arvida Byström, Bianca Kronlöf, Bianca Salming, Caroline Farberger, Caroline Jönsson, Cecilia Safaee, Drottning Kristina, Emma Green, Eva Dahlgren, Evin Ahmad, Fanna Ndow Norrby, Frida Hansdotter, Gina Dirawi, Hanna Ljungberg, Hanna Marklund, Ida Östensson, Kakan Hermansson, Katarina Wennstam, Kerstin Hessius, Kicki Bengtsson, Linnéa Claeson, Margit Nordin, Marika Domanski Lyfors, Mia Skäringer, Michelle Coleman, Mouna Esmaeilzadeh, Nina Rung, Nour El Refai, Pia Sundhage, Renata Chlumska, Renée Voltaire, Rojda Sekersöz, Sabina Ddumba, Sara Damber, Selma Lagerlöf, Siduri Poli, Silvana Imam, Stina Wolter, Suad Ali, Therese Lindgren, Therese Sjögran, Tove Lo, Tove Styrke och Victoria Sandell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet