Östersund FK:s ordförande Daniel Kindberg åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Allsvenska Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg åtalas för grovt bokföringsbrott.
”Jag förutsätter att jag kommer att bli frikänd”, skriver han i ett pressmeddelande.

– Jag menar att jag kan förutse en fällande dom. Jag väcker ju åtal när jag tycker att tillräckliga skäl finns, säger åklagaren Niklas Jeppsson till SVT Sport.

Ekobrottsmyndigheten har i dag åtalat Daniel Kindberg – ordförande i Östersunds FK –  samt två andra personer benämnda i media som ”Peabmannen” och ”Sollefteåbon”.

– En har ställt ut de osanna fakturorna och två personer har varit i sådana positioner i sina företag att de kunnat godkänna fakturorna. På det sättet har pengarna kommit till en av de misstänktas bolag under åren 2013–2017, säger Jeppsson som också menar att klubben gynnats av brotten.

– Ja. Brottet begås inte av fotbollsklubben, men de har gynnats på så sätt att pengar har flyttats till deras aktiebolag (Driftaren). Sollefteåföretaget har använt sina pengar för att köpa reklam och ingå i sponsoravtal, säger han till Sportbladet.

Nekar till brott

De misstänkta nekar till brott på samtliga punkter och Daniel Kindberg skriver i ett pressmeddelande genom sin försvarsadvokat Olle Kullinger att åtalet tagits emot med förvåning.

”Jag förutsätter att jag kommer att bli frikänd”, skriver han.

Om Daniel Kindberg döms riskerar han fängelse, då det ingår i straffskalan för flera av brotten han misstänks för. Åklagarsidan har dock inte yrkat straffpåföljd ännu, utöver näringsförbud för Kindberg och att de misstänkta ska betala brottsvinsten till staten.

Detta har hänt

SVT söker Östersund FK:s ordförande Daniel Kindberg samt sportchef Lasse Landin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play