Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Iranska supportrar och journalisten Rasmus Tantholdt Foto: Bildbyrån/SVT

Danske journalisten Rasmus Tantholdt greps i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Den danske TV2-journalisten Rasmus Tantholdt har gripits i Qatar.

På Twitter berättar han att det föranleddes av att han filmade iranier som attackerades av regimtrogna landsmän.

”Nu har jag släppts igen efter att de bad mig radera mina bilder, vilket jag vägrade göra”, skriver han.

Under veckan innan VM-premiären stoppades den danska journalisten Rasmus Tantholdt av säkerhetsvakter när han sände live från Qatar. Då Tantholdt inte avslutade sändningen när säkerhetsvakterna sa till, kunde tittarna se hur dansken ifrågasatte det faktum att hela världen bjudits in till Qatar, men sedan inte tilläts filma på en allmän plats.

Tantholdt har senare meddelat, via sin Twitter, att han och hans kollegor har fått en ursäkt från Qatar mediesektion, samt från organisationskommittén.

Men på tisdagskvällen hamnade journalisten, som arbetar för danska TV2, på nytt i luven med ledande figurer i Qatar. På hans Twitter skrev han då följande:

”Så nu är jag häktad av qatarisk polis för att ha filmat iranier som attackerades av regimtrogna iranier”.

Personerna som Tantholdt menar attackerades bar tröjor med texten: ”Kvinnor. Liv. Frihet.”.

Vägrade radera sitt material

Strax därefter uppdaterade Tantholdt på nytt och kunde då meddela att han hade släppts. Polisen hade då krävt att han skulle radera sitt material, vilket han vägrade att göra och han delade därefter filmerna på plattformen. I en av dem filmas en familj som lämnar matchen mellan Iran och USA och en kvinna som kollar in i kameran delar med sig av sitt stöd för kvinnorna i Iran. Då kommer en uniformsklädd vakt och sätter handen framför Tantholdts kameran, och säger att han inte tillåts filma utanför arenan.

Matchen mellan Iran och USA bar stor politisk laddning. Dessutom var den direkt avgörande för avancemang i turneringen. Christian Pulisic gjorde matchens enda mål, vilket innebar att USA fortsätter till åttondelsfinal medan mästerskapet är över för iransk del.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.