Ingen trodde nog innerst inne att det skulle gå så långt men nu är allt hopp om spel ute för Danmarks landslag. Foto: TT.

Efter konflikten: Danmark VM-kvalar mot Kroatien

Uppdaterad
Publicerad

VM-kvalmatchen mellan Sverige och Danmark i kväll ställdes in. Men nu har danskorna och förbundet kommit överens om ett delavtal som räddar matchen mot Kroatien på tisdag i Zagreb.
– Vi ska förhandla vidare efter matchen mot Kroatien, säger Linköpingsbacken och den danska landslagsspelaren Janni Arnth till SVT Sport.

Spänningarna har varit stora mellan de danska spelarna och DBU. VM-kvalmatchen som skulle spelats mellan Sverige och Danmark ikväll ställdes in, och konflikten skulle kunna kosta det danska förbundet 80 miljoner kronor.

Men nu har man nått en tillfällig lösning.

– Nu har vi fått ett delavtal på plats. Vi kommer att samlas direkt med laget och spela matchen mot Kroatien. Det är positivt, säger Janni Arnth.

Kollektivavtal i fokus

Spelarna hade skickat in ett förslag till DBU under onsdagskvällen, innan matchen mot Sverige, men de ville inte lyssna då. Överenskommelsen nu går ut på att det ska förhandlas om ett kollektivavtal i nästa diskussionsrunda.

– Vi är nöjda med att ha hittat en lösning, men vi vill ha ett kollektivavtal på plats. Uefa och Fifpro (spelarfacket, reds anm) kommer att gå in och medla mellan oss och förbundet nu, säger Janni Arnth som tycker det är skönt att konflikten närmar sig sitt slut.

– Det har varit några tuffa dagar, men vi är glada att vi kan spela fotboll nu och rikta in oss på det sportsliga, säger hon.

Uefas disciplinkommitté tar upp Danmarks ärende vid sitt nästa möte 16 november.

Förhandlingarna mellan DBU och spelarföreningen, som företräder de kvinnliga landslagsspelarna, om ett nytt landslagsavtal har pågått sedan 2016.

Den stora stötestenen har varit att spelarna kräver att få bli anställda av förbundet när de är på landslagsuppdrag. DBU hävdar att spelarna redan har anställningar i sina klubbar. Förutom förbättrade ekonomiska villkor vill spelarna ha bättre förutsättningar runt omkring landslaget med bland annat resor, boende och träningsfaciliteter.

Det danska herrlandslaget har sagt att de kan tänka sig att avstå från motsvarande 640 000 kronor om året från sitt landslagsavtal och ge till damlandslaget. Men för att göra det kräver herrarna att damerna får samma rättigheter som herrarna har.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.