David De Gea lämnar United. Foto: Bildbyrån

David De Gea lämnar Manchester United efter tolv år

Uppdaterad
Publicerad

Det har spekulerats länge men i dag blev det klart. Målvakten David De Gea lämnar Manchester United efter tolv år. Det meddelar klubben i ett pressmeddelande.

De Gea, 32, kom till Manchester United från Atletico Madrid 2011 och gjorde totalt 545 matcher för klubben. Han var med och vann Premier League, FA-cupen, Europa League och Ligacupen (två gånger). Hans 190 nollor är dessutom klubbrekord.

– Jag drog på mig tröjan med en enorm stolthet varje gång, att få leda det här laget, världens största klubb, är en ära som bara några få lyckliga spelare får vara med om, skriver De Gea på Twitter.

– Nu är det dags för en ny utmaning, Manchester kommer alltid att finnas i mitt hjärta.

Trots att målvakten stod för 25 nollor den gångna säsongen fick han också utstå en hel del kritik, inte minst för spelet med fötterna. Spanjoren stod också för några till synes oförklarliga tavlor.

Hyllas av tränaren Ten Haag

– Jag är personligen tacksam för de 25 nollorna han stod för och hela hans spel under min första säsong som manager för klubben, säger tränaren Erik Ten Haag.

– Det krävs enorm kvalitet och karaktär att över huvud taget få spela en match för Manchester United. Att då göra det 545 gånger under tolv år är något speciellt.

Tidigare i sommar rapporterades det att Manchester United och David De Gea var överens om ett nytt kontrakt, men att klubben plötsligt ändrade sig. Nu lämnar alltså spanjoren, någon ny klubbadress är inte klar.

Manchester United slutade trea i Premier League den gångna säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.