Foto: Bildbyrån

De vinner fotbolls-EM – enligt SVT:s experter

Uppdaterad
Publicerad

England eller Italien.

SVT:s experter tippar vilka som vinner fotbolls-EM.

– De förlorar inte det här, säger krönikören Therese Strömberg.

I kväll avgörs det vilka av England och Italien som får titulera sig som Europamästare 2020. Länderna har mötts 27 gånger tidigare – där har Italien vunnit tio, England åtta och nio gånger spelade de lika, enligt statistikföretaget Gracenote.

Men de senaste fyra matcherna i mästerskap som EM och VM har Italien vunnit alla mot dagens finalmotståndare.

Fotbolls-EM

Italienarna har, i och med dagens final, nått fyra finaler i Europamästerskapen – för Englands del blir det här deras första.

Och om du frågar SVT:s experter vilka som står som EM-mästare i kväll blir svaret nästan enat.

Therese Strömberg

ITALIEN

– Jag tror Italien vinner trots Englands hemmaplansfördel. Det är två starka lag som ställs mot varandra, men Italien har varit EM:s bästa lag redan från första matchen. De förlorar inte det här.

Daniel Nannskog

ITALIEN

– En otroligt svårtippad fight! Det är två väldigt försvarsstarka lag. England har givetvis en fördel av hemmaplan med ett otroligt tryck från fansen. Italien har fler offensiva hot i sitt lag än vad England har, där handlar det i stort sett om Harry Kane och Raheem Sterling. Jag tror på lika vid full tid och att Italien tar det i straffläggningen.

Markus Johannesson

ENGLAND

– England vinner på grund av hemmaplansfördel större delen av EM. Både fördelen med stödet från supportrarna men också att de fått resa mindre och vilat mer. England har också spets i sitt lag i framför allt i Raheem Sterling som inte Italien har. Däremot sätter jag ett frågetecken om England pallar trycket. Bättre läge än det här kommer de nog inte få.

Jonas Eriksson

ITALIEN

– Italien vinner med 2-1 efter 1-1 vid fulltid. Laget har en fantastisk balans, flera spelare som kan avgöra och turneringens bästa centrallinje. Och som spelar utan press. All press är på England.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet